Zanati iskovali život
21/06/2009 18:45 - Administrator

Sirotište u samostanu "Marija zvijezda" osnovano je
1878. godine u banjolučkom naselju Trapisti, a kroz
njega je prošlo oko četiri hiljade dječaka, koji su se u
sirotištu školovali i spremali za život van samostanskih
zidina. Jedan od potomaka dječaka Drage, koji je u
sirotištu boravio oko deset godina, jeste Rudi Lerhe,
koji kaže da o životu svog oca, Drage, u sirotištu zna
malo, jer on nije mnogo pričao o tome.



Zna da je njegovom ocu boravak u trapističkom sirotištu donio samo dobro u životu, jer je naučio da se bavi raznim zanatima.

- Kao dvogodišnji dječak, moj otac ostao je bez majke, a njegov otac, koji je bio Nijemac, vratio se u Njemačku i mog oca ostavio našoj kumi - započinje priču Rudi.

Naglašava da tadašnje socijalne prilike nisu dozvolile da njegov otac odraste uz ženu kojoj je bio ostavljen, pa je tako i završio u sirotištu.

- Proveo je oko deset godina u sirotištu, gdje je izučio određene zanate, a zatim je otputovao u Češku i dodatno se školovao. Potom se vratio u Banju Luku, gdje je osnovao porodicu - ispričao je Rudi, držeći u ruci fotografije oca.

Ivica Božinović, ravnatelj Katoličkog školskog centra, koji se bavi izučavanjem sirotišta od njegovog osnivanja, ističe da je trapističko sirotište na dan otvaranja imalo četiri dječaka o kojima su se redovnici brinuli i usmjeravali ih u sticanju znanja i spremali za život.

- Samo tri mjeseca poslije, sirotište je imalo još 20 dječaka i tako se taj broj povećavao do četiri hiljade, koji su se tu obrazovali i spremni odlazili u svijet, sa znanjem kojim su mogli sebi da obezbijede pristojan život - kaže Božinović.

Sirotište je imalo oko 30 zanata, a dječaci su izučavali metalske zanate i zanate poput izrade bačvi za pivo. Poznata je i trapistička štamparija, odakle su i potekli prvi stručnjaci koji znali obavljati ovaj posao, te su se obrazovali i za knjigovezce. Kako kaže Božinović, mnogi su prošli i kroz obuku za pivaru, koja je i danas svjedok postojanja i rada sirotišta, koje je iz svojih zidina izvelo mnoge obrazovane i školovane ljude.

On naglašava da su dječaci dolazili iz gotovo cijelog svijeta, Austrije, Mađarske, Italije i drugih zemalja.

Trapistički samostan danas održavaju samo dva brata redovnika, Tomislav i Zvonko Topić. Ovaj samostan čuva mnoge neispričane priče, kao i list "Putokaz", do čijeg primjerka je teško doći, u kojem su stariji dječaci o svom radu i životu pisali mlađima kako bi im pomogli u životu.

Naučni skup

Međunarodni naučni skup "Trapisti u Banjoj Luci - Evropa u BiH", koji se održava povodom 140 godina osnivanja trapističkog samostana "Marija zvijezda", počeo je 18. juna i tajaće do danas (subota).

Na skupu su predstavljeni naučni radovi učesnika iz RS, BiH, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Južne Afrike, Francuske i Italije.
Izvor vijesti: Fokus

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=254&title=Zanati-iskovali-%C5%BEivot