Egzotika na jelovniku
18/06/2009 20:55 - Administrator

U Banoj Luci ima nekoliko restorana koji imaju u
ponudi inostranu kuhinju, većinom je riječ o
italijanskoj, ruskoj, kineskoj ili meksičkoj hrani.
Jedini koji nudi specijalno rusku kuhinju jeste
novootvoreni restoran "Ruski car". Gostima
nudimo najpoznatija ruska jela, boršč, ruske
piroške s mesom ili sirom, heljdine kaše, šašlik,
jedno jelo slično ćevapima, ali napravljeno po
ruskom receptu i mnoge druge. Imamo za sada
sedam vrsta jela.



Odlučili smo se za isključivo rusku kuhinju - kazala je vlasnica "Ruskog cara" Gabrijela Vicanović.

Ona je istakla da se nada da će ovaj restoran svojom ponudom i kvalitetom zadiviti i grad, pa će se prijaviti i za "Zlatnu kašiku" za sljedeću godinu.

Restorani koji su se već dokazali svojom ponudom i kvalitetom, a okitili se i "Zlatnom kašikom" za ovu godinu, su i "Master" i "Marko Polo".

- Imamo tri vrste kuhinje, inovatnivnu, italijansku i kinesku. U ponudi nam je stotinu vrsta jela, a posebno je tražena italijanska kuhinja. Pravimo razne sosove, morske specijalitete, ali s jedne strane ih prilagođavamo našim prostorima. Gosti su uglavnom zadovoljni. Trudićemo se da budemo još bolji i da zadržimo "Zlatnu kašiku" i sljedeće godine - rekao je "Fokusu" poslovođa "Marka Pola", Slaven Jeličić.

Meksički restoran "Master" nudi čak 160 vrsta jela, a kažu, posebno su im tražene zanimljive salate.

- Nudimo meksičku i domaću hranu. Nedavno smo dobili i nagradu za kvalitet iz Njujorka, jer nam dolaze mnogi gosti iz inostranstva koji su prenijeli pozitvne kritike o nama u svijet - ispričala je "Fokusu" Milica Antonić, rukovodilac restorana "Master".

U Banjoj Luci restorani uglavnom nude domaću hranu, ali često na jelovniku imaju recepte i iz drugih zemalja.

Grad na Vrbasu ima i jedan riblji restoran "Alas", koji važi kao jedan s najdužom tradicijom u gradu.

Jedini etno-restoran u gradu jeste "Ognjište", a lovački specijaliteti se mogu naći u "Lovačkom baru".

"Mala stanica" je bar-restoran relativno mlad, ali je zaslužio "Zlatnu kašiku" i nudi domaću i inostranu kuhinju. A ima specifičan interijer koji krasi preko 200 fotografija iz prošlosti Banje Luke.
Izvor vijesti: Fokus

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=249&title=Egzotika-na-jelovniku