Ustavni sud BiH: "Glas Srpske" dezavuiše javnost
12/06/2009 14:58 - Administrator
Povodom teksta pod naslovom "Odluka protivna
Dejtonu i Ustavu", objavljenog u srijedu, 10. juna,
u "Glasu Srpske", Ustavni sud BiH izdao je
saopštenje u kome ističe da će onaj "ko
neovlašteno objavi ono što se po zakonu ne
smije objaviti biti kažnjen novčanom ili
kaznom zatvora do tri godine".

U saopštenju koje je potpisao šef kabineta Nedim Ademović, predsjednika Ustavnog suda BiH Miodraga Simovića, ističe se da su "u tom članku iznesene određene nepravilnosti i netačnosti kojima se narušava ugled Ustavnog suda BiH i dezavuiše javnost BiH".

U predmetima Ustavnog suda "Malbašić Kompani" i Trgovina "Borac" Travnik sudija Krstan Simić nije bio isključen iz raspravljanja i odlučivanja, kako se navodi u članku, već je Ustavni sud BiH donio odluku o izuzimanju sudije Simića - navedeno je u saopštenju.

Ustavni sud navodi i to da su vijećanje i glasanje pojedinih sudija Ustavnog suda BiH "nedostupni javnosti".

- Ovaj procesni postulat nužan je radi zaštite nezavisnosti sudija. Javno iznošenje pojedinačnog glasanja sudija, a posebno ako nije istinito, predstavlja grubo kršenje principa nezavisnosti Ustavnog suda BiH - navedeno je u saopštenju.

S obzirom na to da se u predmetu Trgovina "Borac" Travnik postavilo pitanje primjene Okvirnog zakona o privatizaciji preduzeća i banaka u BiH, kojeg je prvobitno nametnuo OHR, "Ustavni sud BiH je zatražio, dobio i uzeo u obzir stručno mišljenje OHR-a".

Ustavni sud BiH ističe da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da ih je svako fizičko i pravno lice dužno poštivati.

- Kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kazniće se službena osoba u svim institucijama BiH, entiteta i distrikta Brčko... koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH - piše u saopštenju.

Autor: SRNA
Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=244&title=Ustavni-sud-BiH-Glas-Srpske-dezavui%C5%A1e-javnost