Otvoreni sahtovi opasnost za pjesake
19/12/2008 23:46 - halva
 
Image Mnogi Banjalučani svakodnevno se susreću sa problemima otvorenih šahtova na trotoarima i ulicama. Kažu da se ne osjećaju sigurno jer mogu svakodnevno da dožive nesreću zbog toga što je neko uklonio poklopac na šahtu ili saobraćajni znak


Banjalučanka Tijana Matić kaže da automobil vozi već dugi niz godina i da su ovi problemi u gradu česta pojava.

- Prije par mjeseci primijetila sam da u naselju Petrićevac, kuda često prolazim, nedostaje saobraćajni znak za jednosmjernu ulicu. To je izazvalo veliku pometnju u saobraćaju - rekla je Matićeva.

Sa njom se slaže i njen sugrađanin Božidar Letić koji smatra da treba uvesti strožije kazne, posebno kada su u pitanju krađe saobraćajnih znakova.

- Mislim da nije u redu da oni koji ukradu table ili poklopce prolaze nekažnjeno, jer posljedice mogu biti ozbiljne. Zbog otvorenih šahtova pješaci nisu bezbjedni, naročito djeca. Međutim, još je opasnije kada se uklone saobraćajni znakovi, jer su tada ugroženi životi većeg broja građana - ističe Letić.

Pomoćnik načelnika Komunalne policije Željko Obradović rekao je da su štete koje nastaju krađom komunalnog materijala, kao što su poklopci od šahtova i saobraćajni znakovi, velike.

- Oštećenja komunalnog materijala, lomljenje saobraćajnih znakova, potpuna uništenja i krađe ima dosta, ali Komunalna policija radi sve što je u njenoj mogućnosti da to spriječi ili bar smanji - rekao je  Obradović.

Saobraćajne nesreće ili povrede građana najčešće su posljedice krađe komunalnog materijala. Kažu da je teško utvrditi ko je kradljivac.

- To su povrede koje nastaju prilikom nailaženja na neki otvoreni ili oštećeni šaht, a često se dešava da dođe i do saobraćajne nesreće, jer saobraćajni znak koji je postavljen nestane preko noći - dodao je Obradović.

Građani smatraju da u slučaju da neko upadne u otvoreni šaht može prouzrokovati ozbiljne ozljede kao što je prelom ruke ili noge.

Za one koji ukradu komunalni materijal predviđene su određene kazne, a najniža iznosi oko 100 maraka.

U Komunalnoj policiji naglašavaju da ukradeni poklopci od šahtova i ostali komunalni materijal najčešće završavaju u otpadnom željezu.
Nadležnost

Obradović kaže da Komunalna policija svakodnevno obavještava nadležne organe odnosno Odjeljenje za stambene i komunalne poslove Službe grada kada je riječ o pojedinačnim slučajevima uklanjanja i krađe komunalnog materijala.

- Tu je i nadležni organ Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji sprovodi istrage i radi na razotkrivanju počinilaca - istakao je Obradović.


http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=23&title=Otvoreni-sahtovi-opasnost-za-pjesake