Šest novih mostova?
01/06/2009 00:07 - Administrator
Iako su u posljednjih nekoliko godina uložena značajna
sredstva za razvoj saobraćajne mreže, obnovu i
izgradnju mostova, trenutno stanje i broj mostova na
području grada Banja Luka nije adekvatan sadašnjim
rastućim potrebama obima saobraćaja a ni po važećim
standardima, izjavio je portparol Administrativne
službe grada Milenko Šajić.

Prema njegovim riječima tokom ove godine nove mostove će graditi u šest mjesnih zajednica.

Planirani su novi mostovi preko šargovačkog potoka na poprečnoj vezi šargovački put - Drakulić, potom preko Čenića potoka na Laušu u ulici Novaka Pivaševića, preko rijeke Vrbas u Rekavicama, Adi te u Donjim Kolima. U toku je izrada projektne dokumentacije za dva velika mosta preko Vrbasa kod "Vitaminke" i u banjolučkom naselju Dolac čija će se gradnja planirati u budućnosti - naglasio je Šajić.

Prema njegovim riječima, tokom ove godine na području Banje Luke za izgradnju novih i obnovu postojećih mostova za koju je obezbijeđena tehnička dokumentacija, planirano je da se izdvoje sredstva u iznosu od 1.100.000 maraka.

Iz Programa zajedničke komunalne potrošnje za 2009. godinu za održavanje postojećih mostova, iz budžeta je za izgradnju novih mostova izdvojeno 800.000 maraka, dok je za obnovu i održavanje postojećih odobreno 300.000 maraka - istakao je Šajić.

Čini se da su u najlošijem položaju stanovnici Česme. Trenutno se renovira most kod Incela kojim se iz pravca Incelovog bazena i MZ Ada moglo u Česmu, dok je viseći most kod Vitaminke uzak i oštećenog kolovoza. Redovi automobila često su dugi što pravi probleme mještanima.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević istakao je da postojeći viseći most nezadovoljava potrebe stanovništva ovog dijela grada.

- Nekoliko godina unazad tražili smo izgradnju novog mosta koji bi imao dvije trake čime bi se olakšao protok saobraćaja i omogućio prolaz autobusa gradskog i prigradskog saobraćaja - istakao je Maličević i dodao da postoje nagovještaji da će se tokom ove godine pristupiti realizaciji izrade idejnog projekta za novi most u Česmi.

Pored planiranja gradnje novih mostova, redovno se radi na održavanju postojećih mostova kako bi svakodnevno mogli da zadovolje narastajuće potrebe stanovništva.

- Kada je riječ o tekućem održavanju mostova, ovim radovima obuhvaćeni su mostovi preko Vrbasa u Srpskim toplicama, drveni most u naselju Česma i drugi, vrši se zamjena hrastovih talpi i ivičnih letvi na pješačkim mostovima, zamjena i popravka ograde... - zaključio je Šajić.

Stanje

Na području grada Banja Luka trenutno postoji 21 most, dva nadvožnjaka, četiri pasarele, a na prigradskom području izgrađena su 54 mosta različite konstrukcije, raspona i dužine u zavisnosti od gustine saobraćaja i prepreka koje premošćavaju.

(Glas Srpske)

Izvor vijesti: banjalukalive.com
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=225&title=%C5%A0est-novih-mostova