Bistra voda bi mnogima mogla pomrsiti račune
14/05/2009 12:44 - Administrator
U Moskvi smo nastupili 12. maja i izvukli smo redni
broj 12 za nastup u velikom finalu. Kada se podijele
ova dva broja, dobije se jedinica i to je mjesto koje
ćemo osvojiti u subotu kao što smo i obećali prije
odlaska u Moskvu. Broj 12 donijet će nam
sreću - rekao je frontmen "Regine" Aleksandar
Čović nakon preksinoćnjeg uspješnog nastupa u
polufinalu Eurosonga 2009, kada je BiH zajedno
s još devet zemalja ovjerila kartu za završnicu.

Zlatna sredina

Nakon euforije i ovacija koje su u moskovskoj areni "Olimpijski" pratile "Regininu" izvedbu "Bistre vode", bh. delegacija dojmove je posložila u hotelu "Grande Meriott". 

- Vjerujem da ćemo u subotu svi slaviti i da ćemo u Moskvi napraviti feštu kako to samo znaju Bosanci i Hercegovci jer će "Bistra voda" pobijediti - rekao je Raka Marić, producent "Regine".

Naši su zadovoljni što će u finalu, u kojem učestvuje 25 zemalja, nastupiti 12. Kažu da je to zlatna sredina i da se dobra pjesma pamti, bez obzira na redoslijed.

I dok je BiH opravdala ulogu apsolutnog favorita, polufinalni test nije uspjela proći Crna Gora iako je slovila za ozbiljnog kandidata u finale. Rumunija je, pomalo neočekivano, uspjela izboriti učešće u završnicu Evrovizije, kao i Finska i Švedska. Ostali finalisti su Turska, Izrael, Portugal, Malta, Ermenija i Island.

Naša ekipa iskoristila je jučer mali predah za obilazak Puškinovog hotela, gdje fotografiranje nije bilo dozvoljeno. Već sinoć krenuli su s kovanjem strategije za finale.

Spustiti loptu

Prema raspoloženju evrovizijskih fanova i brojnih akreditiranih novinara, "Bistra voda" mnogima bi mogla pomutiti račune u Moskvi. Naime, BiH i u finalu slovi za jednog od favorita.

- Želimo smanjiti ogroman medijski pritisak na članove "Regine", koji može biti i kontraproduktivan. Ne želimo upadati u euforiju. Važno je spustiti loptu. Ali, sigurno je da će "Regina" u subotu izgarati na bini - kaže portparol naše delegacije Maja Čengić. 

Večeras drugo polufinale


Drugo polufinale je večeras u 21 sat u moskovskoj areni "Olimpijski", koje će prenositi BHT 1. Za deset preostalih mjesta u finalu takmiče se predstavnici Hrvatske, Irske, Latvije, Srbije, Poljske, Norveške, Kipra, Slovačke, Danske, Slovenije, Mađarske, Azerbejdžana, Grčke, Litvanije, Moldavije, Albanije, Ukrajine, Estonije i Holandije.

Telefonski glasovi gledalaca iz 19 zemalja učesnica bit će pridruženi rezultatima televotinga iz Španije, Francuske i Rusije. Tačnije, devet finalista izabrat će gledaoci, a desetog tajni žiri.
 Rezultati i broj osvojenih glasova u oba polufinala javnosti će biti dostupni tek nakon subotnjeg finala. Ovo je pravilo koje se primjenjuje kako bi se izbjegao utjecaj na glasanje u finalu.

Sukob osiguranja i fanova

Osiguranje u moskovskoj areni "Olimpijski" bilo je na pravom iskušenju prilikom proglašenja deset zemalja koje su se plasirale u finale. Stotine fanova željelo se približiti izvođačima i uspjelo se probiti do prostora namijenjenog za fotoreportere. Tada je nastala velika gužva i došlo je do sukoba zaštitara i fanova, a fotoreporteri su se našli između njih. U gužvi je mnogima od njih oštećena i uništena skupa oprema.

Autor: Denis ZEBA
Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=196&title=Bistra-voda-bi-mnogima-mogla-pomrsiti-ra%26%23269%3Bune