Biciklisti na mukama
18/12/2008 16:26 - halva
 
Image Nedostatak parking-mjesta za bicikle na području grada mnogim biciklistima stvara probleme jer, kako kažu, često se nađu u situaciji da zbog toga ne mogu koristiti biciklo kao sredstvo prevoza


To stvara probleme i Banjalučaninu Igoru Ristiću, koji kaže da biciklo koristi samo u rekreativne svrhe.

- Često vozim biciklo i do 30 kilometara kada imam vremena, ali obaveze obavljam prevozeći se automobilom, jer biciklo nema gdje da ostavim - kaže Igor.

Prema podacima Udruženja "Centar za životnu sredinu" u užem centru grada postoje samo dva javna parking-mjesta za bicikle i to u parku "Petar Kočić" s 20 mjesta i ispred pošte koji je namijenjen građanima koji koriste usluge pošte.

- Prema studiji biciklističkog saobraćaja, koju je uradio "Art-studio", prema potrebama biciklista, stalci za bicikla su najpotrebniji na mjestima gdje se ljudi najviše kreću, a to je uži centar grada u pojasu od 500 metara do hiljadu - rekao je Tihomir Dakić, koordinator za pitanja transporta u Centru za životnu sredinu i naglasio da je potrebno da stalci postoje i ispred važnih institucija.

- Neka od tih mjesta su kod spomenika banu Milosavljeviću, ispred Narodnog pozorišta RS, gradske pijace, Doma zdravlja, ali i ispred ostalih javnih institucija - kaže Dakić. On je dodao da postoji velika potreba za tim, jer razvoj biciklističkog saobraćaja ne može napredovati bez elementarnih uslova.

- Potrebno je sanirati postojeće biciklističke staze, kao i raditi na izgradnji novih - naglašava Dakić.

U Centru za životnu sredinu smatraju da u okviru parking-mjesta postoji potreba i za nadstrešnicama za zaštitu od vremenskih nepogoda, ali i osiguranje vlastite imovine od krađe.

- To se može postići savremenim digitalizovanim sistemima koji oko bicikla dižu zaštitu i tako ga u 90 odsto slučajeva štite od krađe - ističe Dakić i dodaje da se ovaj sistem u savremenim zemljama koristi godinama i da se pokazao kao najefikasniji
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=19&title=Biciklisti-na-mukama