Dim iz Fruktone guši stanovnike Borika
05/05/2009 12:22 - BanjaLukauSrcu
Crni dim koji se prije nekoliko dana pojavio iz dimnjaka
preduzeća "Fruktona", u banjolučkom naselju Borik,
posljedica je kratkotrajnih problema sa diznom, saopštio
je direktor AD "Fruktone" Milanko Popović.

Do ispuštanja većih količina gustog dima u atmosferu došlo je zbog toga što je jedna od dizni bila zaprljana. To je prouzrokovalo probleme koji su otklonjeni u roku od nekoliko minuta - istakao je Popović.

On je dodao da "Fruktona" posjeduje sve zakonske licence za rad, kao i ekološke dozvole.

- Preduzeće radi u skladu sa zakonom. Obavljena su brojna ispitivanja i nisu otkrivene nepravilnosti u proizvodnji, niti emitovanje štetnih materija veće od dopuštenog, ali veliki problem predstavlja to što su pogoni preduzeća smješteni skoro u centru rada - naglasio je Popović. Međutim stanovnici zgrada koje se nalaze u blizini "Fruktone" kažu da je dim iz fabrike sokova nepodnošljiv.

- Ponekad izgleda kao da voz "ćiro" stoji pored naših prozora. Ružno je da se sve to dešava u centru grada i smatram da pogoni ove fabrike predstavljaju ruglo Banje Luke, s obzirom na lokaciju na kojoj su smješteni - istakao je jedan od stanovnika banjolučkog naselja Borik, koji nam se uredno predstavio, ali nije želio da mu ime objavimo.

Prema njegovim riječima, ponekad je prosto nemoguće u toku dana otvoriti prozore ili veš sušiti na balkonu.

- Stanari ulice Majke Knežopoljke masovno se žale na dim koji se ispušta iz dimnjaka "Fruktone", jer ih guši kad sjede na balkonima i izvode djecu da se igraju ispred zgrade i slično - rekao je on i dodao da će, ako se situacija ne promijeni, biti primorani da odu u inspekciju.

Prema riječima zaposlenih u Odsjeku za ekološku inspekciju u Administrativnoj službi grada Banje Luke, u skorije vrijeme nije bilo prijava nepravilnosti u radu "Fruktone".

- U posljednjih godinu i šest mjeseci nije bilo potrebe da se obavi kontrola rada i emitovanja štetnih materija u vazduh ovog preduzeća - rekla je Tanja Nišić iz Ekološke inspekcije grada.

Izmještanje pogona

Prema riječima direktora fabrike sokova Milanka Popovića, "Fruktona" do kraja godine treba da svoje pogone iseli iz Borika.

- Zbog određenih zastoja sa papirologijom pogoni "Fruktone" nisu iseljeni u prošlom mjesecu, ali se do kraja godine očekuje prebacivanje pogona na neku od lokacija u predgrađu - zaključio je Popović.

(Glas Srpske)
Izvor vijesti: banjalukalive.com
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=179&title=Dim-iz-Fruktone-gu%C5%A1i-stanovnike-Borika