VIDEO LITURGIJA U MOSTARU: Vladika Dimitrije: Pokajanje obnavlja vjeru, a praštanje je posebno važno pred Božić
06/01/2019 12:03 - Administrator
blusrcu.ba-LITURGIJA U MOSTARU Vladika Dimitrije: Pokajanje obnavlja vjeru, a praštanje je posebno važno pred BožićSvetu arhijerejsku liturgiju u Hramu RoÄ‘enja Presvete Bogorodice – Staroj crkvi u Mostaru na Badnji dan predvodio je njegovo preosvešenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije. Vladika je u svojoj besjedi kazao da su roÄ‘enjem Hristosa sva naša ranija i buduća roÄ‘enja dobila smisao i to vječno, kao i vječnu vrijednost. 





 
VIDEO:


"Gospod je time što se rodio kao čovjek pokazao za kakve je veličine stvorena ljudska priroda. Ništa ne bi moglo premostiti taj jaz izmeÄ‘u Boga i čovjeka da Hristos nije došao na zemlju. Božanstvo i čovječanstvo je spojeno u njemu, tako je savršen Bog i savršen čovjek", kazao je vladika.
Vladika je pojasnio kako je Hristos postajući čovjek spasio sve ljude, uzeo dušu i tako osveštao sve ljudsko. 
"Poslije Hrista spasenje nije namjenjeno samo jednom, izabranom narodu, kako stoji u Starom zavjetu. U Novom, izabrani narodi su svi oni koji vjeruju u Hrista", kazao je Dimitrije. 
Vladika je naglasio da pokajanje obnavlja vjeru, a meÄ‘usobre odnose praštanje te da je ono posebno važno baš pred Božić. 
"Posebno na Božić treba da budemo otvoreni jedni prema drugima, pristupačni jer to nas uči Hristov dolazak u tijelu. ne znači da budemo sentimentalni, ljubav nekad znači i iskreno reći šta imate na srcu" zaključio je svoju besjedu vladika Dimitrije uz poruku - Hristos se rodi.


Izvor vijesti: Klix.ba
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1749&title=VIDEO-LITURGIJA-U-MOSTARU-Vladika-Dimitrije-Pokajanje-obnavlja-vjeru-a-pra%C5%A1tanje-je-posebno-va%C3%85%C2%BEno-pred-Bo%C3%85%C2%BEi%C3%84%E2%80%A1