Meso staro deceniju završava u ćevapima
28/04/2009 12:29 - BanjaLukauSrcu
Naši trgovci u zemljama EU i Južne Amerike
kupuju zaleđeno meso iz robnih rezervi
po 2,6 KM za kilogram...

Bh. propisi o proizvodnji i preradi mesa nisu u skladu s direktivama Evropske unije. Osim toga, pravilnici su stari i neažurirani, što onima koji proizvode, obrađuju i prodaju meso daje prostora za manipulaciju, upozoravaju udruženja potrošača. 

Kako kaže Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača Sarajevskog kantona, nije rijedak slučaj da zbog toga građani BiH jedu i meso kojeg se druge zemlje "kutarišu".

Prema Lakotinim riječima, radi se o mesu koje se u drugim zemljama drži u dubokim komorama, a rješavaju ga se zbog poštivanja standarda ili isteka roka. 

- Zemlje EU i Južne Amerike mijenjaju svoje rezerve od prije deset godina. U većini slučajeva one to meso bacaju, ali nerijetko i prodaju. Naši trgovci to kupuju, koliko sam čuo, po 2,6 KM za kilogram. Meso se dalje kod nas sasvim normalno koristi u brzoj hrani, ćevapima, burecima... Pravilnici bi trebali regulirati takve situacije - kaže Lakota.

Zbog starih propisa o kvalitetu mesa i proizvoda od njega, problema ima i Federalna veterinarska inspekcija.

- Veći nam problem predstavlja nedosljedna primjena propisa pri veterinarsko-zdravstvenim pregledima u proizvodnim objektima, klaonicama koji su najvećim dijelom rezultat neriješenog uklanjanja animalnog otpada - objasnili su nam u veterinarskoj inspekciji.

Papir sve trpi


Lakota kaže da meso u mnogim slučajevima ima odgovarajuće papire i deklaracije koji se podudaraju s činjeničnim stanjem.

- Meso koje je staro po pet, deset godina oni će prikazati kao sasvim normalno - rekao je Lakota.


 
Autor: B. T.
Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=173&title=Meso-staro-deceniju-zavr%C5%A1ava-u-%26%23263%3Bevapima