FOTO: Grad čarobne prirodne baštine i NAJGOSTOLJUBIVIJIH LJUDI: Ovih 10 stvari morate vidjeti u Banjaluci
04/05/2018 22:42 - Administrator
blusrcu.ba-Grad čarobne prirodne baštine i NAJGOSTOLJUBIVIJIH LJUDI: Ovih 10 stvari morate vidjeti u BanjaluciGrad čarobne prirodne baštine, kulturnih spomenika, zelenih bulevara, nekih od najboljih festivala u regionu i mjesto čiji bi graÄ‘ani vjerovatno osvojili nagradu za najgostoljubivije ljude. Ovim rečima Banjaluku opisuje zaljubljenik u putovanja Robert Dacešin na popularnoj aplikaciji „Cultural places“ koja promoviše interesantne turističke destinacije.



 

Ovim rečima Banjaluku opisuje zaljubljenik u putovanja Robert Dacešin na popularnoj aplikaciji „Cultural places“ koja promoviše interesantne turističke destinacije.I naše čitaoce povešÄ‡emo na zanimljivo putovanje kroz grad na Vrbasu, a ovo je top deset mjesta koja trebate preporučiti gostima da obavezno vide.

Hram

Hram Hrista Spasitelja nalazi se u strogom centru grada, napravljen je od crvene i žute opeke dovezene sa Srednjeg Istoka. Srušen u Drugom svjetskom ratu, svečano je obnovljen 2004. godine i od tada je  jedan od najprepoznatljivijh simbola Banjaluke.

 
 

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

Krupa

Krupa na Vrbasu je pravi raj za ljubitelje prirode. Ova zelena oaza je jedna od omiljenih izletničkih destinacija lokalnog stanovništva i mjesto gde svi problem nestaju. Okružen beskrajnim zelenilom, ovdje ćete naći vodopade, vodene mlinove i vrlo zanimljiv manastir iz 13. vijeka.

 

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

 

Gospodska

Najpoznatija ulica i napopularnije šetalište definitivno je Gospodska ulica sa brojnim prodavnicama. Na kraju se nalazi Spomen-sat, koji pokazuje čas kada je Banjaluku pogodio strašan zemljotres 1969. godine. Ovo je vjerovatno i glavna tačka sastanka u gradu.

Foto: Tanja Vukomanović/RAS Srbija

 

Banski dvor

Zgradu je napravio ban Svetislav Tisa Milosavljević, Banski Dvor je kulturno žarište grada. Mjesto gdje se mladi i stari ponovo okupljaju da uživaju u najboljim izložbama i koncertima klasične muzike.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

Kastel

TvrÄ‘ava Kastel je mjesto koje je preživjelo mnoge ratove, poplave, zemljotrese. Zamak se nalazi na površini od 48.000 kvadratnih metara, a ako ste u Banjaluci ljeti možete uživati u Demofest festivalu.

 

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

 

Rafting

Da biste vidjeli pravi šarm i ljepotu Banjaluke, probajte rafting na Vrbasu, glavnoj rijeci u gradu. Možda to ne znate, ali ovo je jedna od najboljih evropskih rijeka za rafting i važna svestka takmičenja. Savjet, dobro se držite kada doÄ‘ete u kanjon Tijesno.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

 

Legende

Od dana kada je osnovana, mnoge religije i kulture prolazile su kroz Banjaluku i grad je vremenom postao mjesto ispunjeno interesantnom istorijom, kulturom, kao i nekim od najzanimljivijih legendi u regionu. Najpoznatija je ona o Safikadi, djevojci stradaloj zbog ljubavi. U slavu ljubavi, parovi danas pale svijeće na mjestu njenog stradanja.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

Ferhadija

Banjaluka je multikulturalni grad, u neposrednoj blizini nalaze se pravoslavna crkva, katolička katedrala i džamija. Najfascinantija je džamija Ferhadija. Legenda kaže da je Ferhad-paša Sokolović imao želju da izgradi najljepšu džamiju, nešto tako veliko i lijepo, što nikada prije i nikada kasnije neće biti sagraÄ‘eno u ovom dijelu svijeta.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

 

Ćevapi

Da li ste znali da su ljudi širom Balkana prosto ludi za ovim jelom i da se ovde možda mogu probati najbolji ćevapi? Porijeklo ovog jela je orijentalno, to je mljeveno meso sa roštilja koje se služi u pločici i sa lepinjom. Ostavite escagj, ćevapi se tradicionalno jedu rukama.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

Dajak

Postoji posebna vrsta broda koju ćete pronaći u Banjaluci. Dajak je jedan od najistaknutijih simbola u gradu. To možda nije gondola u Veneciji, ali svakako vrijedi probati.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

Bonus mjesto – Banj brdo

Priroda u i oko Banjaluke je zaista izuzetna, ali na Banj brdu ćete zaista biti svjedoci istinske oaze mira i tišine. Nalazi se na 431 metara iznad nivoa mora i sigurno je omiljena rekreativna tačka meštana. Kroz cijelo mjesto, naići ćete na pješačke staze, teretane u prirodi i puno mjesta gdje možete samo odmoriti. Na vrhu se nalazi Spomenik palim Krajišnicima u Narodno-oslobodilačkoj borbi. Najbolja stvar je što sa ovog mjesta vjerovatno imate najbolji pogled na grad.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 


Izvor vijesti: srpskainfo.com
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1718&title=FOTO-Grad-%C3%84%C2%8Darobne-prirodne-ba%C5%A1tine-i-NAJGOSTOLJUBIVIJIH-LJUDI-Ovih-10-stvari-morate-vidjeti-u-Banjaluci