FOTO I VIDEO: "BIH ARENA" Zmajevi bi mogli igrati na novom nogometnom nacionalnom stadionu u Sarajevu
15/03/2018 23:03 - Administrator
blusrcu.ba-BIH ARENA" Zmajevi bi mogli igrati na novom nogometnom nacionalnom stadionu u SarajevuNogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine bi u budućnosti mogla igrati na novom nacionalnom stadionu koji bi bio sagraÄ‘en u Sarajevu. Naime, predstavnici Unije evropskih nogometnih asocijacija (UEFA) i Nogometnog saveza BiH su jučer boravili u Općini Novi Grad gdje im je predstavljen idejni projekt novog nacionalnog stadiona.




 
FOTO I VIDEO:

Stadion koji bi se gradio na području najmnogoljudnije sarajevske općine bi imao kapacitet 30.000 sjedećih mjesta i spadao bi u četvrtu kategoriju koja ispunjava sve uslove za igranje zvaničnih UEFA-inih i FIFA-inih utakmica, uključujući i Ligu prvaka.


Moderni stadion s pratećim sadržajima bi se gradio na lokalitetu Halilovića, u neposrednoj blizini Centra "Safet Zajko".

Zajedno s načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem i njegovim saradnicima eksperti UEFA-e Nebojša Ivković, inspektor za infrastrukturne kriterije nogometnih stadiona, te stručnim tim u ime Nogometnog saveza BiH Nihad Hodžić i Adil Osmanović obišli su lokaciju na kojoj je planirana gradnja stadiona, kao i kompleks Centra "Safet Zajko".

Ivković je pozitivno ocijenio idejno rješenje te je naglasio da je veoma bitno što je lokacija stadiona saobraćajno dobro povezana s gradom te bi samim tim omogućavala nesmetan dolazak i odlazak posjetilaca.

"U prošloj godini predstavnici Nogometnog saveza BiH informisali su nas da su u potrazi za dugoročnim rješenjem kada je riječ o nacionalnom stadionu. Izgradnju tog stadiona podržale bi FIFA i UEFA, ali država mora pripremiti projekt, što uključuje rješavanje lokacije za njegovu izgradnju. Općina Novi Grad predložila je lokaciju u Halilovićima koja je u vlasništvu općine na kojoj bi se kroz izradu regulacionog plana Halilovići, koja je u toku, mogao planirati stadion. Nakon najave dolaska delegacije UEFA-e, općina je naručila izradu idejnog projekta stadiona na navedenoj lokaciji koja je prezentirana na jučerašnjem sastanku", izjavio je Efendić za Klix.ba.

Idejno rješenje pod radnim nazivom "BiH Arena" uradila je firma Aksa d.o.o. iz Zenice. Autor je Zvjezdan Turkić, a saradnici na projektu su bili Nejla Borić i Andrej Šetka.

ÄŒetvrta kategorija stadiona, izmeÄ‘u ostalog, ispunjava sljedeće uslove: teren dimenzija 105x68 metara, VIP parking od 150 mjesta, minimalno 500 VIP mjesta, dva studija u okviru stadiona... Više o tome možete pročitati 
ovdje.

Izvor vijesti: klix.ba
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1707&title=FOTO-I-VIDEO-BIH-ARENA-Zmajevi-bi-mogli-igrati-na-novom-nogometnom-nacionalnom-stadionu-u-Sarajevu