Polovna auta na cekanju
17/12/2008 13:58 - halva
 
Image BiH najvjerovatnije neće uvoziti automobile starije od sedam godina kako je ranije najavljivano jer Savjet ministara još nije usvojio odluku kojom bi jasno bili definisani kriterijumi tehničke ispravnosti uvezenih vozila.


Član Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine i saobraćaj u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da bi zabrana uvoza automobila starijih od sedam godina mogla biti ukinuta ako bi resorna ministarstva BiH stvorila uslove za to.

- Potrebno je osigurati kvalitetnu kontrolu uvezenih vozila, jer postoji opasnost da bi se ukidanjem zabrane BiH pretvorila u deponiju starih automobila - naglasila je Majkićeva.

U BiH je odlukom Savjeta ministara BiH već osam godina na snazi zabrana uvoza putničkih vozila starijih od sedam godina, teretnih vozila i autobusa starijih od deset godina i priključnih vozila za teretna vozila starijih od deset godina.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrđeno je da je razmatrana mogućnost korigovanja odluke o zabrani uvoza automobila starijih od sedam godina.

- Problem je to što u BiH još nije uspostavljen efikasan sistem kontrole tehničke ispravnosti vozila - rekao je portparol ovog ministarstva Ognjen Begović.

U ovom ministarstvu tvrde i da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU zahtijeva ukidanje ili transformaciju odluke o zabrani uvoza vozila starijih od sedam i deset godina.

Međutim, stručnjaci iz ove oblasti kažu da prije eventualnog ukidanja odluke o uvozu automobila starijih od sedam godina, BiH treba da ispuni niz uslova kako saobraćajnice u BiH ne bi bile preplavljene starim vozilima, čime bi bila ugrožena bezbjednost saobraćaja.

U preduzeću "ASA Auto" navode da je veoma bitna bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

- Prisustvo automobila starijih od sedam godina povlači i pitanje tehničke ispravnosti tih vozila. Tehnički pregledi vozila moraju biti rigorozniji - rekao je portparol "ASA Auta" Vedran Peršić.

Prosječna starost automobila u BiH je 16 godina. Ekonomska situacija ne dozvoljava većini građana Srpske i FBiH da kupe nove automobile.

Vozači

Vozači kažu da bi ukidanjem zabrane o uvozu automobila starijih od sedam godina mogli po nižim cijenama kupiti tehnički ispravna vozila.

Tako bi, tvrde, na autopijacama u Sloveniji mogli da kupe automobil "fijat bravo", proizveden 1997. godine, za 4.500 maraka ili "reno megan", proizveden 1998. godine, za 6.000 maraka, kao i "fijat punta", starog osam godina, za 4.500 maraka.

(Glas Srpske)

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=17&title=Polovna-auta-na-cekanju