U BiH je sve više gladnih usta, a na spiskovima javnih kuhinja je sve manje mjesta "U Banjoj Luci nema zaliha"
12/12/2017 09:05 - Administrator
 blusrcu.ba- U BiH sve vise gladnih ustaJavne kuhinje širom Bosne i Hercegovine svaki mjesec vode borbu kako da opskrbe toplim obrokom najugroženije graÄ‘ane. Podrška vlasti nerijetko izostane, a organizacije koje se bave ovim humanim dijelom posla oslanjaju se najviše na pomoć dobrih ljudi. Ulogu "hranitelja" sve više preuzimaju udruženja.






 
Kako nam je rekao predsjednik Humanitarne ogranizacije Merhamet Hajrudin Šahić, u nešto više od 20 kuhinja širom zemlje svakodnevno pripremaju 8.000 obroka. Svakodnevno dobijaju nove zahtjeve osoba koje su gladne i kojima bi taj jedan obrok bio spas.

"Zbog činjenice da su u nekim kantonima i općinama gotovo prepolovili izdvajanja za Merhametove javne kuhinje te da u ovoj godini 'Merhamet' nije dobio nijednu konvertibilnu marku iz federalnog budžeta i pored naših zahtjeva koji su se odnosili i na pomoć iz robnih rezervi, nismo u mogućnosti uvrstiti nove korisnike na spisak korisnika usluga javnih kuhinja. Naprotiv, zbog činjenica koje sam spomenuo, Merhamet će ubuduće biti primoran reducirati postojeće spiskove korisnika. Do sada to nije uraÄ‘eno zahvaljujući našim donatorima koji zdušno pomažu rad naših kuhinja, pokazujući na taj način solidarnost sa socijalno ugroženim porodicama", kazao nam je Šahić. 

Istakao je kako država na svim nivoima vlasti, uz nekoliko izuzetaka, nema sluha za osobe u stanju socijalne potrebe, koje se nisu svojom krivicom našle na društvenoj margini. 

Crveni križ FBiH očekuje porast broja korisnika



Crveni križ FBiH očekuje porast broja korisnika u sljedećoj godini za 20 posto. Obroke dijele na području Kantona Sarajevo i Mostara. Nadaju se da će moći opskrbiti sve korisnike koji do njih dolaze putem centara za socijalni rad.

"Kuhinja Crvenog križa Kantona Sarajevo dnevno podijeli 1.506 obroka, mada broj obroka varira iz mjeseca u mjesec, jer tako varira i broj korisnika. Naime, korisnici usluga kuhinja Crvenog križa mogu biti samo oni graÄ‘ani koji zadovoljavaju odreÄ‘ene kriterije, a ažurirane spiskove korisnika dostavljaju Službe za socijalna pitanja pri Općinama svakog mjeseca", kazali su nam iz ove organizacije. 

Ova kuhinja ima 19 punktova za podjelu hrane. Kada je riječ o gradu Mostaru, Crveni križ ima jednu kuhinju u kojoj se dnevno pripremi i podjeli 300 obroka, a za 20 porodica koje žive na udaljenim mjestima i nisu u mogućnosti dolaziti ni na jedan od tri punkta za podjelu hrane, Crveni križ grada Mostara priprema i distribuira pakete s prehrambenim artiklima jednom mjesečno. 

"U narednoj godini se očekuje porast broja korisnika za blizu 20 posto. U protekloj i 2016. godini kuhinje Crvenog križa Kantona Sarajevo i Crvenog križa grada Mostara pripremile su i distribuirale 803.000 obroka za 2.400 korisnika", kazali su nam iz Stručne službe Crvenog križa FBiH.

U Banjoj Luci nema zaliha



U Banjoj Luci postoji pet javnih kuhinja. Crveni krst Republike Srpske opskrbljuje više od 430 ugroženih osoba šest dana sedmično, a sedmi dan korisnici idu u javnu kuhinju "Obrok ljubavi" koju je napravilo Udruženje "Mozaik ljubavi". U njoj se sprema blizu 560 obroka, što govori da je potreba mnogo veća od one koju CKRS može podmiriti. Od maja je otvorena i nova javna kuhinja Udruženja "Sveti Ä‘akon Avakum" koja pravi obroke za 35 ugroženih porodica. 

Srećom, Merhamet i Crveni krst imaju pomoć banjalučkih vlasti u tom gradu, mada ona nije dostatna. Iz CK Banja Luka nedavno su kazali kako nemaju zaliha hrane, ali da obroke prave upravo zahvaljujući donacijama dobrih ljudi.

 
Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)


Na području Bijeljine broj gladnih raste velikom brzinom. Na početku ove godine broj gladnih je utrostručen. Crveni krst je u ovom mjesecu pokrenuo akciju prikupljanja prehrambrenih i higijenskih paketa za najugroženije. Pomoć će podijeliti korisnicima javne kuhinje, ali i drugima iz okolnih mjesta. Pozvali su sve privrednike i ljude koji su u mogućnosti da im pomognu u ostvarenju cilja. U Bijeljini postoji i Narodna kuhinja u kojoj dnevno obrok dobije 270 osoba.

Sve više udruženja hrani gladne



Narodna kuhinja "Stari Grad" u Sarajevu, gradu koji ima još četiri javne kuhinje, srećom ima dovoljno hrane i redovno snabdijevaju svoje korisnike. Svoju misiju su proširili i na periferne dijelove grada te svakodnevno voze obroke u 32 kuće u Tarčinu. Inače imaju 4.000 korisnika. Ipak, i oni egzistiraju zahvaljujući humanosti.

Narodna kuhinja "Imaret" u TK ima 16 punktova u Tuzli, Lukavcu, Gračanici i Kalesiji. Zbog teškog stanja moraju odbijati nove korisnike kojih ima stotine. 

Mostar je odnedavno dobio Pučku kuhinju fra Didaka Buntića u studentskom domu Dompes gdje se priprema 200 obroka za ugrožene. Volonteri Udruženja "Minores" svako jutro ranom zorom pripremaju sendviče, drugu hranu i tople napitke koje dijele beskućnicima i ugroženim porodicama. Dnevno podijele blizu 9.000 toplih obroka. Kako su ranije kazali, i na njihova vrata svakodnevno kucaju ljudi koji su gladni.


Piše: M. N./Klix.ba
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1694&title=U-BiH-je-sve-vi%C5%A1e-gladnih-usta-a-na-spiskovima-javnih-kuhinja-je-sve-manje-mjesta-U-Banjoj-Luci-nema-zaliha