Jasenko Selimović: izvještaj o aktualnim dogaÄ‘ajima u EU-parlamentu, vezanim za Balkan i Bosnu i Herzegovinu
12/12/2017 08:58 - Administrator
blusrcu.ba-Jasenko Selimovic izvjestaj Dragi prijatelji,


Evo jedan kratki izvještaj o aktualnim dogaÄ‘ajima u EU-parlamentu, vezanim za Balkan i Bosnu i Herzegovinu.










 

Presuda Ratku Mladiću
Ratko Mladić je posljedni ratni zločinac koji je osudjen u internacionalnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu (ICTY) i njegovom presudom završava rad Tribunala. Mladić je proglašen krivim za deset od jedanaest tačaka optužnice i osudjen je na doživotnu kaznu. Takva presuda je sigurno donijela žrtvama njegovog terora kakvu-takvu utjehu i siguran sam da će doprinijeti potvrdu i istinu oko toga što se desilo u Bosni i Hercegovini izmeÄ‘u1992-1995. Ja sam lično zadovoljan što je Ratko Mladić proglašen krivim za genocid u Srebrenici i da presuda nije ostavila nikakve sumnje o tome zašto je dobio najtežu kaznu. O Srebrenici može postojati samo jedna istina, i tu istinu je sada ICTY definitivno uspostavio. Blaža presuda za takve zločine bi bila neuspjeh pravde i u Evropi, a i u svijetu. Svi problemi naravno neće biti riješeni ovom presudom, nacionalizam će još uvijek postojati i nacionalističke vodje će se i dalje prepirati, ali i pored svega toga čini mi se da je ovo važna presuda koja će doprinijeti stvaranju jedne istinite slike o tome šta se desilo i Bosni i Herzegovini.

Seminar sa delegacijom za Kosovo
Pretprošle sedmice smo takodje organizirali seminar u EU-parlamentu na kojem su se ambasador Kosova i cijela Kosovska ambasada sastali sa EU-parlamentom i EU-kommisijom. Razgovarali smo o izazovima s kojima se suočava ova država i o poboljšanju tempa demokratskih i razvojnih reformi, tj prvenstveno o borbi protiv korupcije.

Radni program Evropske Komisije
EU-komisija je počela s pripremama za radni program Zapadnog Balkana koji će se prezentirati u februaru 2018 godine. Očekuje se da će EU-komisija tada prezentirati neki okvirni datum ulaska u EU za prvenstveno Crnu Goru, a možda i za Srbiju, da će Makedonija i Albanija napredovati dalje, a za sada se ne zna šta će EU-komisija reći za Kosovo i Bosnu i Herzegovinu. Ja sam na tom seminaru naglasio da taj radni program može prouzrokovati tenzije meÄ‘u balkanskim državama, ako bude uključivao neke države, a istovremeno isključivao druge. Dalje sam zahtjevao da Komisija uzme u obzir da je ta teritorija Bosne i Hercegovine oštećena ratom, genocidom i nacionalistisčkim narativima i da ostavljanje Bosne i Hercegovine i Kosova po strani može ojačati nacionalističke snage. Borit ćemo se do kraja sa nadom da će i BiH biti uključena u taj program i da će odgovor na upitnik koji je poslan i BiH doći ubrzo. Od toga sve zavisi i nadam se da su i BIH vlasti svjesne toga.

Intervju sa Osmanom Džihom.
U Strazburu sam imao intervu s Osmanom kao dio programa “U tudjoj avliji” na kanalu Hayat. Razgovarali smo o mom putu do politike i o radu oko uključivanja Bosne i Hercegovine u EU. Prenos emisije će biti u subotu u 20.45 sati.

Toliko za sada, čujemo se uskoro.
Jasenko

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1693&title=Jasenko-Selimovi%C3%84%E2%80%A1-izvje%C5%A1taj-o-aktualnim-doga%C3%84%E2%80%98ajima-u-EU-parlamentu-vezanim-za-Balkan-i-Bosnu-i-Herzegovinu