FOTO I RECEPT: Banjalučka pita, gotovo zaboravljena – maslenica
19/02/2017 09:28 - Administrator
blusrcu.ba-foto i recept: Banjalučka pita, gotovo zaboravljena – maslenicaNije bilo janjenitine, a da uz nju nije bila maslenice. Jela se uz ribu, grah, sir, kajmak, jogurt… Ali jela se i to u svakoj prilici i za svaki obrok. Najlakše je bilo skoknuti do Klašnika, kod Gunića, a ona vrela, najukusnija iz papira. Danas malo ko zna šta je maslenica. Pa da podsjetimo.







 

Pita maslenica- sastojci:

* 400g bijelog brašna

* 300g integralnog pšeničnog brašna (u najboljem slučaju domaće pšenično crno brašno)

* 100g raženog brašna

* malo soli

* mlaka voda po potrebi

i jos…

* 250g maslaca (ne margarina)

* 200ml vrhnja za kuhanje

Maslenicu možete praviti i samo s bijelim brašnom ili u kombinaciji drugog brašna.

Pita maslenica- priprema:

  1. Pomiješati sve vrste brasna, posoliti i sa vodom zamijesiti mekanije tijesto, kao za sve pite (savijače). Podijeliti u tri dijela i formirati tri kugle, premazati ih uljem i ostaviti da odstoje malo duže (oko 1h, jer se crno brašno teze razvlači od bijelog). Za to vrijeme na laganoj vatri istopiti maslac i vrhnje za kuhanje, bez da zavrije. Kad je odstojalo, uzeti prvu kuglu tijesta i razvuči ga koliko god može, po metodi: oklagijom razvaljati veći krug, premazati ga uljem, ostaviti da odstoji 10-ak min i onda rukama razvlaciti u jufku. Razvučeno tijesto pomastiti sa mjesavinom maslaca i vrhnja, te preklapati tako da prvo desnu stranu prebacimo do polovine jufke, onda lijevu stranu do polovine, donji dio jufke do pola(odozdo prema gore) i gornji dio jufke do pola (odozgo prema dole), tako da dobijemo kvadrat. Pomastiti, i sada jos jednom preklopiti čoškove kvadrata prema sredini u vidu pisma slika
  2. Prebaciti u tepsiju ( nenamašÄ‡enu!) i razvlačiti drugu jufku. Sa drugom kuglom tijesta ponoviti isti postupak, razvuci, pomastiti, preklopiti sa svih strana, pomastiti, ali bez da se čoskovi zavrnu. Sada na premotani kvadrat u sredinu staviti već pripremljenu prvu jufku-pismo koju smo prebacili u tepsiju i tek onda saviti krajeve druge jufke u vidu pisma slika
  3. Obje jufke prebaciti ponovo u tepsiju, te razvući treću jufku kao i prve dvije, pomastiti, premotati u vidu kvadrata, u sredinu prebaciti već premotane dvije jufke iz tepsije i sklopiti krajeve treće jufke sa svih strana lijepo u sredini slika, preokrenuti tako da “sastavi” dodu prema dole i prebaciti u namašÄ‡enu tepsiju.Tijesto pomastiti po povrsini sa ostatkom smjese maslaca i vrhnja i staviti u dobro zagrijanu rernu. Nakon minutu- dvije izvaditi iz rerne i prstima njezno probadajuci jos malo razvuci tijesto prema krajevima slika, tako da formiramo krug. Maslenicu peči prvo na 250 C dok ne porumeni, a onda smanjti na 220 C i ispeči do kraja ( treba nekih 40-ak min., provjerite sami, sve u zavisnosti od rerne). Kad je pečena maslenicu izvaditi iz tepsije, umotati prvo u foliju, a ona u krpu sačekati malo da otpusti i omekša i onda je iskomadati (ne rezati nozem, već rukama iskidati na komade) .

 

maslenica

maslenica1

maslenica2


Izvor vijesti:  ogledalo.ba
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1666&title=FOTO-I-RECEPT-Banjalu%C3%84%C2%8Dka-pita-gotovo-zaboravljena-%E2%80-maslenica