Josip Juratović, član vladajućeg SPD-a u Bundestagu: Banjalučani, imate li više plaće nakon mimohoda?
12/01/2017 11:33 - Administrator
blusrcu.ba-Josip Juratović, član vladajućeg SPD-a u Bundestagu Banjalučani, imate li više plaće nakon mimohoda?ÄŒlan vladajućeg SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović reagirao je u izjavi za "Avaz" burno na obilježavanje 9. januara u Banjoj Luci te na poruke koje su proistekle s tog dogaÄ‘aja. Prvobitno se osvrnuo, kako kaže, na instrumentaliziranje veterana za iduću godinu, u režiji predsjednika RS Milorada Dodika. 






 

Ponovo ginuti

 

- Htio bih te veterane zamoliti da se zamisle ko ih pokušava ponovo instrumentalizirati. Žele li biti zaštitnici političkih kriminalaca BiH koji prave politiku prošlosti da bi osigurali vlastitu budućnost i budućnost svoje djece? Jer, ti veterani sigurno više neće držati puške u rukama, već će to eventualno biti njihova djeca. Jesu li se oni borili za to da njihova djeca ponovo moraju ginuti - upitao je Juratović.

Smatra da je 9. januar "zloupotrijebljen za prikrivanje političke nesposobnosti, a sve radi stvaranja tenzija". 

- Ekonomska i socijalna situacija u BiH je katastrofalna, pa bih upitao Banjalučane je li im poslije tog mimohoda bolje. Imaju li više plaće, jesu li im djeca sigurnija? Ipak, vidjelo se da je na dogaÄ‘aju u Banjoj Luci bio prisutan veoma mali broj graÄ‘ana. Ja vjerujem da narod dublje razmišlja nego što bi to lideri rado imali - istakao je Juratović.

On upozorava da se stvara klima koju je, kako kaže, i sam 1988. Ili 1989. godine već doživio.

Dosta je bilo

- Političke strukture stvaraju permanentno klimu napetosti. Pitanje je vremena kada će neki radikal napraviti jedan incident na koji će se ostali radikali pozvati. Zato je sada bitno da se napravi rez. Da se konačno kaže: "Dosta je više bilo", da se jasno kaže da je taj politički stil ništa drugo nego da bi se zaštitili politički kriminalci u BiH, kojima je jasno da će, ako BiH uÄ‘e u EU, oni završiti pred sudom - rekao je Juratović za naš list.

Srbija i Hrvatska moraju se distancirati od nacionalizma u BiH

Osvrćući se na prisutnost predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na prekjučerašnjem dogaÄ‘aju u Banjoj Luci, Juratović kaže da se "ne može voditi politika na način da se govori - mi se ne miješamo u suverenitet susjedne zemlje, a onda u isto vrijeme političari idu na teren i poručuju - nemojte se plašiti, mi ćemo vas štititi". 

 

- Očekujem jasno distanciranje od svake vrste nacionalizma u BiH. To, prije svega, očekujem od Hrvatske, ali i od Srbije - zaključio je Juratović.



Autor: A. DUÄŒIĆ 

Izvor vijesti: avaz.ba
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1660&title=Josip-Juratovi%C3%84%E2%80%A1-%C3%84%C2%8Dlan-vladaju%C3%84%E2%80%A1eg-SPD-a-u-Bundestagu-Banjalu%C3%84%C2%8Dani-imate-li-vi%C5%A1e-pla%C3%84%E2%80%A1e-nakon-mimohoda