Nelegalno 15.000 objekata na području grada Banja Luke
21/04/2009 19:42 - BanjaLukauSrcu
Na području grada Banja Luka nalazi se oko
15.000 bespravno izgrađenih objekata, koji
nisu dobili urbanističku saglasnost
i građevinsku dozvolu.

Do sada je podneseno 7.200 zahtjeva i to, nažalost, po procjenama, nije ni pola od nelegalno izgrađenih objekata na području grada, koji su izgrađeni po daleko povoljnijim naknadama u odnosu na legalne građevine - rekla je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Verica Kunić.

Legalizacija bespravno izgrađenih objekata je jedna od najvažnijih aktivnosti koje u toku ove godine sprovodi Administrativna služba grada.

- Od ukupnog broja podnesenih zahtjeva, oko 1.200 je za urbanističku saglasnost i više od 200 za izdavanje građevinskih dozvola - istakla je Kunićeva.

Prema njenim riječima, razlog malog broja zapremljenih podnesaka su neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

- Veliki problem predstavljaju objekti koje su građani izgradili na zemljištu koje nema "čiste" papire, jer ima puno suvlasnika. Postoje i situacije u kojima su pojedinci zauzeli i gradsko zemljište i to je proces koji podrazumijeva rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a onda dalju proceduru legalizacije objekta. Mi ne možemo da izdamo odobrenja, koja nam nisu kompletna, odnosno gdje nije sve riješeno i vlasnici ne posjeduju svu potrebnu dokumentaciju - naglasila je Kunićeva.

U Odjeljenju za prostorno uređenje Administrativne službe grada naglašavaju da se legalizacija bespravno izgrađenih objekata može kvalitetno i brzo riješiti bez dodatnih komplikacija.

- Urbanističke pretpostavke su da se svi objekti mogu legalizovati trajno ili privremeno, osim objekata koji se nalaze na klizištu ili u najužoj vodozaštitnoj zoni. Kada bismo izdali ovih 7.200 građevinskih dozvola, za one podneske koji su nam dostavljeni, to bi za nas bio veliki uspjeh, a sljedeći korak je na inspekcijskim organima - dodala je Kunićeva.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove u Administrativnoj službi grada kažu da građani sve više shvataju koliko je važna građevinska dozvola i da je sve manje onih koji se upuštaju u nezakonitu gradnju.

- Gradnja bez građevinske dozvole se tretira kao krivično djelo i predviđeno je rušenje objekata koji su sagrađeni mimo regulacionih planova.

Lauš i Petrićevac

Prema procjenama najviše nelegalno napravljenih objekata u Banjoj Luci se nalazi u naseljima Lauš i Petrićevac.

A najviše nelegalno izgrađenih objekata na području grada Banja Luka nastalo je poslije zemljotresa 1969. godine. Do tada sve je bilo legalno izgrađeno, o čemu postoji i dokumentacija.

(Glas Srpske)
Izvor vijesti: banjalukalive.com
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=165&title=Nelegalno-15-000-objekata-na-podru%26%23269%3Bju-grada-Banja-Luke