EFENDIJA KOZLIĆ: SA OTVARANJA FERHADIJE ĆEMO UPUTITI PORUKU MIRA
18/04/2016 23:20 - Administrator
blusrcu.ba-EFENDIJA KOZLIĆ: SA OTVARANJA FERHADIJE ĆEMO UPUTITI PORUKU MIRAPrisustvo otvaranju Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, 7. maja, zasad su potvrdili samo domaći zvaničnici, članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te predstavnici obje entitetske vlade. Očekuju se potvrde predstavnika vlasti iz regiona, Turske i drugih zemalja, potvrdio je muftija banjalučki, Osman efendija Kozlić. “Spremni smo da dočekamo sve goste”, kazao je Kozlić.

Muftija banjalučki naglasio je da je otvaranje Ferhadije skup od vjersko-kulturnog značaja, što znači da će svi biti zamoljeni da ne nose nikakve zastave, transparente ili nešto drugo, kako bi se izbjegli mogući verbalni ili neki drugi napadi ili incidenti. “Ukoliko sve ovo uradimo, mislim da će otvaranje Ferhadije proteći u najboljem redu”, naglasio je Kozlić.

Uoči treće sjednice Organizacionog odbora za otvaranje Ferhadije, efendija Kozlić je rekao novinarima da će sastanku prisustvovati i predstavnici MUP-a Republike Srpske, a razgovarat će se o svim tehničkim pitanjima tog dogaÄ‘aja, prisustvu vjernika, zvanica, izgledu bine… On je najavio da će biti upućene i instrukcije za organizirani dolazak graÄ‘ana u Banju Luku 7. maja, kako bi se do početka maja znao i broj gostiju, što je neophodno i zbog sigurnosnog aspekta ovog skupa.

Vjerski dio svečanog otvaranja Ferhadije predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović. Očekuje se i prisustvo visokih vjerskih predstavnika pravoslavne, katoličke i jevrejske zajednice. PredviÄ‘eno je i obraćanje domaćih zvaničnika i predstavnika stranih delegacija. Banjalučki muftija će 7. maja iz Banje Luke uputiti poruku mira, suživota i tolerancije i smatra da je u interesu svih da taj skup protekne u najboljoj atmosferi, što će i značiti da se zajedničkim aktivnostima može dosta toga pozitivno uraditi.

Nekoliko dana uoči otvaranja Ferhadije planirane su i odreÄ‘ene vjerske manifestacije. Petog maja će biti upriličena promocija prevoda Kur’ana Miće Ljubibratića (1839.-1889.) na srpski jezik i ćirilicu. “Želimo da tom promocijom pošaljemo poruku da je Mićo Ljubibratić prvi preveo Kur’an na neki od jezika u BiH, a to djelo je štampano u Beogradu prije 120 godina, te da ćirilica nije samo srpsko pismo, nego i svih nas, i moje”, kazao je banjalučki muftija navodeći da se nada da će i to „razbiti predrasude meÄ‘u narodima“. On je naveo kako već sada vlada veliko interesovanje graÄ‘ana, a posebno ekskurzija, za obilazak banjalučke Ferhadije te da su neke organizirane posjete morali i odgoditi zbog priprema za otvaranje te džamije.

www.bhrt.ba

Izvor vijesti bhrt.ba i mbl.ba


http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1610&title=EFENDIJA-KOZLI%C3%84%E2%80%A0-SA-OTVARANJA-FERHADIJE-%C3%84%E2%80%A0EMO-UPUTITI-PORUKU-MIRA