VIDEO: Radovan Karadžić, prvi predsjednik RS, osuđen za genocid
25/03/2016 00:02 - Administrator
Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, Raspravno vijeće Haškog suda danas je izreklo kaznu od 40 godina zatvora.Kriv je za 10 od 11 tačaka.

Nije kriv za genocid u sedam opština u BiH, u kojima ipak snosi individualnu zločinačku odgovornost za protjerivanje, ubistvo, deportaciju i druga djela.









 

VIDEO:

Raspravno vijeće utvrdilo je da je kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam opština - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice. Sud je utvrdio da je postojao plan sudionika udruženog zločinačkog pothvata za eliminaciju stanovništva Srebrenice kroz prisilno premještanje žena, djece i starijih muškaraca te fizičku eliminaciju muškaraca što je dosegnulo razmjere genocida.

U odnosu na područje sedam opština, optuženik snosi individualnu zločinačku odgovornost za protjerivanje, ubistvo, deportaciju, prisilno premještanje i istrebljivanje te ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja. MeÄ‘utim, u svjetlu zaključka Vijeće nije zadovoljeno da je genocid počinjen u sedam opština za koje se smatra da optuženik nije kriv po tački 1 - rekao je sudija Kvon.

Vijeće takoÄ‘er zaključuje da je optuženi značajno pridonio ostvarenju plana napada na Sarajevo, jer je bio na samom vrhu državnih i vojnih struktura, podržavao je Ratka Mladića u njegovoj strategiji a to je bilo intenzivirati kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja - rekao je Kvon. Dodao je da je Karadžić imao nadzor te da je izdavao brojne komande na strateškom i operativnom nivou.

Vijeće zaključuje da je jedini mogući razumni zaključak da je optuženi dijelio namjeru da svaki vojno sposobni bosanski muškarac iz Srebrenice bude ubijen, a Vijeće smatra da to čini u namjeri uništenja bosanskih Muslimana u Srebrenici kao takvih. MeÄ‘utim, Vijeće primjenjuje da može samo zaključiti da se optuženi složio s proširenom zločinačkom namjerom nakon razgovara s Miroslavom Deranjićem 13. jula  pa se ne može smatrati krivim za ubistva koja su se dogodila prije toga. 

Vijeće Haškog tribunala ocijenilo je da je Radovan Karadžić kriv za uzimanje osoblja Ujedinjenih nacija kao talaca, jer je podsticao i odobravao njihovu otmicu. 

Izvor vijesti: tv1.ba

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1604&title=VIDEO-Radovan-Karad%C3%85%C2%BEi%C3%84%E2%80%A1-prvi-predsjednik-RS-osu%C3%84%E2%80%98en-za-genocid