FOTO: Obnova kulturne baštine OD SRCA – HVALA!
21/03/2016 11:48 - Administrator

blusrcu.ba-Obnova kulturne baštine  	OD SRCA – HVALA!Još jednom smo svi zajedno dokazali da nam je “Banja Luka u srcu” – u humanitarnoj akciji restauracije česme kod Behrem-efendine džamije i izgradnje ograde oko Mustaf-pašinog harema u Desnoj Novoseliji




















FOTO: Mustafa-pašin harem

FOTO: Česma kod Behrem-efendine džamije

 


Završena je humanitarna akcija restauracije česme kod Behrem-efendine džamije i izgradnje ograde oko Mustaf-pašinog harema u Desnoj Novoseliji u Banjoj Luci, koju je  u proljeće 2011. godine pokrenula sekcija Banjalučana iz Vaxjo i Asocijacija mladih “Banja Luka u srcu” iz Alveste, uz podršku Saveza Banjalučana Švedske, banjalučkih udruženja i sekcija u Švedskoj i Medžlisa Islamske zajednice Banje Luke. Do ljeta 2015. godine obavljeni  su slijedeći radovi: izgraÄ‘ena ograde oko Mustaf-pašinog harema, postavljen temelj za turbe u haremu, restaurirana česma kod Behrem- efendine džamije, dovedena i priključena voda, postavljen sat, priključena i postavljena rasvjeta i izgraÄ‘ena abdesthana u haremu kod Behrem-efendine džamije. Svi radovi na restauracije česme i izgradnji ograde oko harema koštali su 26.873,70 BAM. Zahvaljući aktivistima i svim ljudima dobre volje širom dijaspore i u Banjoj Luci, prikupljeno je 85.000 švedskih kruna. Ostatak sredstava za plaćanje svih troškova izdvojio je Medžlis Islamske zajednice u Banjoj Luci.

 

U vremenu realizacije ovog projekta imali smo veliki broj aktivista i prijatelja koji su bili spremni pomoći, podržavajući nas i podstičući da ustrajemo na projektu. Sretni smo i ponosni što smo zajedničkim snagama završili cjelokupnu akciju prikupljanja sredstava, te doprinijeli da nas obnovljena česma ponovo obraduje žuborom, a harem dobije dostojnu ogradu. Kao i u svakoj humanitarnoj akciji, uvijek postoje ljudi i organizacije, koji zaslužuju posebnu pažnju i zahvalnost. Zato se prvenstveno zahvaljujemo svima onima koji su podržali ovu akciju svojim nesebičnim donacijama. Posebne zahvale upućujemo Medžlisu Islamske zajednice u Banjoj Luci, Plivitu Trade AB (familija Golalić), Ademu Bajagiloviću, Sakibu Coci, Enesu Mundžiću i Mirzi ÄŒizmiću.

 

Riječi iskrene zahvalnosti za učešÄ‡e u akciji dugujemo takoÄ‘e svim aktivistima projekta, Glavnom odboru Saveza Banjalučana u Švedskoj, banjalučkim sekcijma i udruženjima u Švedskoj, organizacijama i udruženjima u Švedskoj,  Banjalučanima u Švedskoj i širom dijaspore, te u gradu, i svim ostalim ljudima dobre volje. Naše želje su da i ubuduće pomažemo i budemo dio ovakvih ili sličnih projekata i uvjereni smo da samo tako dajemo istinski vrijedan doprinos našem gradu i njegovoj kulturnoj baštini.

 

Stoga, dragi prijatelji, svima Vama još jednom, od srca: VELIKO HVALA .

 

U nadi da ćemo i ubuduće uspješno suraÄ‘ivati, srdačno Vas pozdravljamo i selamimo.

 

 

Inicijativni odbor humanitarne akcije

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1603&title=FOTO-Obnova-kulturne-ba%C5%A1tine-OD-SRCA-%E2%80-HVALA