U gradu Växjö odrzana manifestacija povodom ”Dana drzavnosti BiH”
21/03/2016 10:48 - Administrator

blusrcu.ba-U gradu Växjö odrzana manifestacija povodom ”Dana drzavnosti BiH”Povodom 25. Novembra, ”Dana drzavnosti Bosne i Hercegovine” u gradu Växjö 23. Novembra 2014. godine je u organizaciji Bosnjacke Islamske Zajednice Växjö, a u saradnji sa BH Asocijaiacija mladih ”Banja Luka u srcu”, BH udruzenjem ”Ljiljan” Växjö i Lilium Bosniacum uprilicena kulturna i sportska manifestacija uz prisustvo gostiju iz drugih BH organizacija iz Svedske kao i velikog broja posjetilaca.





Kulturni program je poceo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a nastavljen je nastupima domacina, hor ilahija i kasida Bosnjacke Islamske Zajednice Växjö, hor udruzenja ”Ljiljan” i folklor  udruzenja ”Ljiljan”. U kulturnom dijelu programa ucestvovali su banjalucki sazlija Asim Hodzic, gitarista Haris Sehic, knjizevnica Sadeta Sokol, ucenici koji pohadaju nastavu  bosanskog jezika u Alvesti, Sevko Huskic i Nedim Ekic sa nastavnicom Caprnja Fahirom. Cijelokupni kulturni program je vodila mlada Esmeralda Ekic.

U toku kulturnog programa prisutnima su se obratili i cestitali dan drzavnosti BiH predstavnici: BIZ Växjö Amel Osmanovic, predstavnik NBV-a Vera Pavlovic, predsjednik BEMUF-a Haris Delic, predstavnik humanitarne organizacije ”Srcem za BiH” Edin Verem, predsjednik Saveza BH udruzenja u Svedskoj Azra Jelacic, predsjednik Saveza Banjalucana u Svedskoj Mirsad Filipovic, predsjednik udruzenja logorasa Växjö Nedin Becirbegovic i Malin Lauber ispred Växjö komune. Ovom prilikom je urucena zahvalanica Växjö komuni na donaciji od 100 000 svedskih kruna za nastradalo stanovnistvo od poplava u Bosni i Hercegovini. Zahvalnicu je urucio predsjednik IZB Växjö Amel Osmanovic a urucena je Malin Lauber koja je prisustvala manifistaciji ispred Växjö komune.

Cijelokupnu manifestaciju uvelico je nas dragi i cijenjeni gost prof. dr Dzemaludin Latic, koji je odrzao predavanje o historiji i stvaranju Bosne i Hercegovine te obiljezavanju tog vaznog datuma.

U toku kulturnog programa podjeljene su zahvalnice i nagrade za najbolje ekipe i pojedince sa malonogometnog turnira koji se odrzao prije pocetka kulturnog programa. Pobjednik turnira je ekipa ”BAFC”, drugo mjesto je pripalo ekipi ”FC Volvo” dok je trece mjesto pripalo domacinu ekipi ”BIZ Växjö”. Na turniru najbolji strijelac je bio Elmedin Kvrgic, najbolji igrac Enes Ahmetovic i najbolji golman Alen Osmic. Na turniru je ucestvovalo ukupno 7 ekipa i prosao je u jako dobroj igri i lijepom ambijentu. Sve zalsuge za lijep ambijent, dobru i fair play igru zaslusni su kao i uvjek jedan od najbolji sudiskih parova Edin Huskic i Kenan Alilovski.

Kompletna manifestacija ukljucujuci i malonogometni turnir imala je donatorski karakter gdje su sva prikupljena sredstva od turnira, te prodaje hrane i kahve proslijedjena za renovoranje novih prostorija BIZ Växjö. Kulturni dio programa bio je pod pokroviteljstvom NBV-a dok za hranu, sokove i kahvu tokom manifestacije pobrinuli su se:” ICA Cityhallen” Växjö, John Curovac, ”Curovac Residence” John Curovac, ”ICA Supermarket Alvesta” Göran Johansson i ”PlivitTrade” Västervik, Samir Arslanovic i familija Golalic. Kupovinom hrane, sokova, kahve te ucescem ekipa u malogonometnom turniru sakupili smo 11 404 kr za renoviranje novih prostorija BIZ Växjö. Ovom prilikom u ime BIZ Växjö se zahvaljujemo svim ekipama na ucescu na malonogoemtnom turniru, nasim sponzorima, svim  gostima, posjetiocima i svim dobrovoljnim aktivistima na radu u organizaciji cijelokupne manifestacije i pomoci u prikupljanju sredstava za obnovu novih prostorija BIZ Växjö.

 

”-Dan državnosti BiH jedan je od najsvjetlijih datuma u historiji naroda naše domovine. Nažalost, on se danas ne obilježava na cijeloj njenoj teritoriji. Mnogi bi i dalje da je dijele, prekrajaju, ušiju sa ćoškovima, suze po sredini, ali – džaba im, neće uspjeti. Bosne i Hercegovine je bilo – i biće! U svojoj hiljadugodišnjoj postojanosti BiH je nadživjela i veće neprijatelje od ovih današnjih, nadživjeće i ove današnje.” Haris Halilović

BIZ Växjö
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1600&title=U-gradu-V%C3%A4xj%C3%B6-odrzana-manifestacija-povodom-%E2%80%9DDana-drzavnosti-BiH%E2%80%9D