HUMANOST Ferid Lukačević realizirao niz akcija i projekata! Banjalučanin povezao švedsku Landskronu i Donji Vakuf
22/12/2015 16:49 - Administrator

blusrcu.ba-HUMANOST Ferid Lukačević realizirao niz akcija i projekata! Banjalučanin povezao švedsku Landskronu i Donji VakufFerid Lukačević, rodom iz Banje Luke, stupio je 2003. godine u kontakt s ljudima iz Donjeg Vakufa kako bi ostvario saradnju sa švedskim gradom Landskronom, u kojem trenutno živi. Od tada do danas, Lukačević je s Općinom Donji Vakuf i njenim Sportskim savezom organizirao niz akcija i projekata koji su poboljšali život Donjovakufljana.








 

Slučajni kontakt

- Saradnja je počela slučajnim kontaktom, kada su predstavnici Košarkaškog kluba Bosna Basket Landskrona posjetili KK Donji Vakuf. Poslije nekoliko godina, proširili smo tu saradnju na Sportski savez grada Landskrone i Donjeg Vakufa. U nekoliko navrata u Landskronu su dolazili košarkaši, fudbaleri, stonoteniseri, odbojkaši i rukometaši iz Donjeg Vakufa i ponosan sam na to - rekao je Lukačević.

Dodaje da je to razultiralo time da dobije priznanje za počasnog građanina Donjeg Vakufa.

- Ponosim se tim priznanjem i znam da je to i velika odgovornost, jer treba to na neki način i opravdati, a istovremeno je i opterećenje, jer se uvijek nameće pitanje šta uraditi iduće godine - kazao je Lukačević.

Dodao je da su Općina Donji Vakuf i njen Fudbalski savez nedavno postali bogatiji za dva univerzalna sportska terena s umjetnom travom. Terene su dobili na poklon od švedskog grada Landskrone i Udruženja Bosanaca i Hercegovaca koji žive tamo.

- Pored doniranja terena za Donji Vakuf i općinski Sportski savez, iz ovog udruženja dostavljena je i velika količina uniformi, higijenskog potrošnog materijala, posteljina, ručnika i pokrivača za donjovakufski Dom zdravlja, PD “Dubrave” Donji Vakuf i bolnicu u općini Jajce - kazao je Lukačević.

Dodao je da i u budućnosti planira dosta projekata s gradom Landskronom.

- Planirano je da se pošalju tobogani i mnoštvo korisnih stvari za dječija igrališta, a planirana je i obnova dvorane Srednje mješovite škole u Donjem Vakufu te sanacija bine u Domu kulture te još mnogo toga - rekao nam je Lukačević.

 

Poziv na ceremoniju

Sead Cerić, sekretar Sportskog saveza općine Donji Vakuf, istaknuo je da je Lukačevć zaslužni dobitnik plakete "Počasni građanin Donjeg Vakufa".

- Landskrona je lani obilježila 600 godina postojanja pa su sportske ekipe iz Donjeg Vakufa pozvane na svečanu ceremoniju. To je bila jedinstvena prilika da mladi ljudi iz gradića na Vrbasu odu u Švedsku i vide sve ljepote, a to je samo jedan u nizu humanih poteza Ferida Lukačevića - istaknuo je Cerić.

 

 

Veoma zadovoljan

Lukačević je istaknuo i da je veoma zadovoljan saradnjom s građanima Donjeg Vakufa.

- Nadam se da će se, prema dogovoru, urediti i dječije igraličte u centru Donjeg Vakufa. Sada planiram da, poslije ove dvije velike akcije, idemo na dogovorenu saradnju Landskrone i Donjeg Vakufa u oblasti obrazovanja, sporta i kulture te infrastrukture te na užu saradnju dvije općine, jer je to dio dogovora načelnika i delegacije Landskrone u Donjem Vakufu - kazao je Lukačević.


Autor: A. Vrebac

Izvor vijesti: Avaz.ba
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1585&title=HUMANOST-Ferid-Luka%C3%84%C2%8Devi%C3%84%E2%80%A1-realizirao-niz-akcija-i-projekata-Banjalu%C3%84%C2%8Danin-povezao-%C5%A1vedsku-Landskronu-i-Donji-Vakuf