Pogledaj! Banjalučka Ferhadija: Prošetajte kroz prostorije ljepotice islamske arhitekture
14/12/2015 19:33 - Administrator
blusrcu.ba-FOTO Banjalučka Ferhadija: Prošetajte kroz prostorije ljepotice islamske arhitektureIslamska zajednica u BiH omogućila je virtualnu šetnju kroz banjalučku Ferhadiju, jednu od ljepotica islamske arhitekture smještenu u blizini banjalučke tvrÄ‘ave Kastel, rijeke Vrbas i glavne gradske saobraćajnice. Ferhad-pašina džamija, poznata i kao Ferhadija, izgraÄ‘ena je davne 1597. godine (987. hidžretska godina),a izgradnju džamije finansirao je Ferhad-beg (kasnije paša) Sokolović, koji je u razdoblju od 1574. do 1587. sagradio u Banjoj Luci 215 objekata.



Ferhad-pašinu džamiju virtualno možete posjetiti ovdje.

Od svog nastanka, džamija je nekoliko puta bila uništena, uključujući i 1969. godinu kada je Banju Luku pogodio snažan zemljotres zbog kojeg se obrušio gornji dio minareta. Džamija je velikim dijelom bila uništena u noći izmeÄ‘u 6. i 7.maja 1993. godine, nakon čega je došlo do potpunog rušenja, a njeni ostaci prevezeni su na gradske deponije.

Svi radovi na pronalaženju tih elemenata su završeni u julu 2007. godine, a trajali su oko 5 mjeseci. Kada je srušena džamija Ferhadija, nestao je jedan dio ne samo islamske, već i evropske kulture.

Bila je dio monumentalne zadužbine Ferhad-paše Sokolovića, posljednjeg bosanskog sandžak-bega i prvog begler-bega, koji je bio roÄ‘ak čuvenog velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića.


Izvro vijesti: klix.ba
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1584&title=Pogledaj-Banjalu%C3%84%C2%8Dka-Ferhadija-Pro%C5%A1etajte-kroz-prostorije-ljepotice-islamske-arhitekture-