VIDEO: 20 godina u Bosni, 20 godina u Švedskoj: Biciklom od Švedske do Banje Luke
09/11/2015 12:52 - Administrator

blusrcu.ba-20 godina u Bosni, 20 godina u Švedskoj: Biciklom od Švedske do Banje LukeNedim Prlja je zaljubljenik u biciklizam, a ovog je ljeta biciklom prešao put od Švedske do Banje Luke. Svoje putovanje je dokumentovao kamerom, napravivši video pod nazivom "Na pola puta", koji simbolizira njegov životni put. Nedim je porijeklom iz Banje Luke, a od 1995. godine živi u Malmeu u Švedskoj.






VIDEO:

"Putovanje biciklom kroz Evropu je kruna posljednjih dvadeset godina u bespuću van domovine. Dvadeset godina u Bosni, dvadeset godina u Švedskoj i u najboljem slučaju još ovoliko daje priči naslov na pola puta", pojašnjava Prlja.

Dodaje kako je uvodna fotografija u videu samo jedna slagalica iz čitavog proteklog doba: fotografije iz djetinjstva, njegova prva LP ploča, poklon od prijatelja kojeg je izgubio u ratu.

Prlja je na putovanje krenuo iz Malmea, nastavio preko Berlina i Drezdena, da bi došao u Prag.

"Prag je grad muzej, grad na rijeci Vltavi ostavi čovjeka bez daha. Svakako sam ostao jedan ekstra dan da obiÄ‘em sve što me interesovalo, a toga je puno. Uživao sam putovati ÄŒeškom, sve me nešto podsjeća na Bosnu, svi su komunikativni i prave super gulaš kao mi Bosanski lonac. U ÄŒeškoj sam sreo mnogo naših ljudi na privremenom radu, svi su radoznali, žele znati odkud, kako...", priča on.

Iz ÄŒeške je ušao u Austriju, a koritom rijeke Morave se spustio u Bratislavu, koja se nalazi na samoj granici s Austrijom.

"Bratislava, grad na Dunavu, utvrÄ‘eni grad, podsjeća na Novi Sad sa svojim kejovima i šetačkim alejama, tvrÄ‘avom i uličnim sviračima. Iz Bratislave mi nije trebalo dugo da preÄ‘em u MaÄ‘arsku jer se grad nalazi na samoj tromeÄ‘i Austrije, Slovačke i MaÄ‘arske. Sam put kroz maÄ‘arsku ravnicu protekao je baš kao u pjesmi Zvonka Bogdana 'Ravno, sve je ravno'", prisjeća se naš sagovornik.

Poslije Balaton jezera se spustio ravnicom sve do Virovitice u Hrvatskoj i dalje preko planine Papuk do Lipika i termalnih voda. Posljednjeg dana juna je prešao granicu u Bosanskoj Gradišci i "zagazio na zemlju bosansku".

"U Banjoj Luci sam imao predivan doček komšija iz ulice i ovim putem im se zahvaljujem. Na tom putovanju nisam doživio nikakvih neugodnosti, nigdje se nisam osjećao nesigurno, a svi koje sam sreo uz put htjeli su nešto da pomognu i imao sam osjećaj da samo čekaju da ih nešto pitaš", navodi Prlja i dodaje kako je to bilo predivno putovanje koje će mu zauvijek ostati u sjećanju.

Ističe kako je sreo dosta biciklista iz Italije, Francuske i Njemačke koji obilaze Evropu na isti način kao i on, a sa kojima je razmijenio kontakte i danas se čuju.

"Osjećam se bogatijim za još jedno avanturističko putovanje i nova prijateljstva", kaže Prlja.

Izvor vijesti: klix.ba
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1578&title=VIDEO-20-godina-u-Bosni-20-godina-u-%C5%A0vedskoj-Biciklom-od-%C5%A0vedske-do-Banje-Luke