Klanjan bajram-namaz u Ferhadiji
24/09/2015 15:17 - Administrator
blusrcu.ba-Klanjan bajram-namaz u Ferhadiji BANJALUKA - Bajram-namaz (molitva) povodom Kurban-bajrama jutros je klanjan u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci, a molitvi je prisustvovao veliki broj vjernika, javlja Anadolu Agency (AA).

Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, rekao je da je je ovo drugi Bajram koji vjernici klanjaju u obnovljenoj Ferhadiji.


"Poseban je osjećaj ovdje klanjati. Ferhadija je takva da vas očara i kada je gledate izvana, a pogotovo kada ste unutra, tako da je to za nas vjernike jedan poseban doživljaj i doista je veličanstveno bilo", rekao je Kozlić u izjavi novinarima nakon molitve.

On je u bajramskoj hutbi istakao da su "poruke u danima blagdana uglavnom takve da se vjernici pozivaju na duhovnost, duhovno jačanje, približavanje dragom Bogu".

"A, dragom Bogu ćemo se približiti ako se približimo običnom čovjeku, ako mu pomognemo. Da budemo, kao što je rekao Muhamed a. s. najbolji je čovjek onaj koji je najkorisniji ljudima. Današnja moja poruka je da više radimo, da se više trudimo i da nastojimo biti korisniji našoj zajednici. Naravno, neizbježne su poruke ovdje na našim prostorima, u Banjaluci, u BiH, da mi nemamo alternative, naš put vjernika je put zajedništva, put suživota, mira, tolerancije, razumijevanja, poštivanja", kazao je Kozlić.

Munever Kadić, jedan od vjernika koji su klanjali danas u Ferhadiji, kaže da današnji praznik za njega predstavlja veliku stvar, da će obići mezajre, a nakon proslaviti u krugu porodice.

"Kurban bajram je specifičan praznik. To je praznik prije svega porodični u kojem se prinosi žrtva, praznik posebno specifičan za mene, za područje u kojem živim, za Banjaluku, u obnovljenoj Ferhadiji, praznik koji donosi uvijek mir, raspoloženje, sreću, dobro, veselje u krugu porodice, prijatelja i rođaka", rekao je Elmedin Đuzel, povratnik u Banjaluku.

Irfan Đelić rekao je da je današnji dan je vrlo bitan, zbog toga što vjernici u ovom danu traže oprost za ono što u uradili "što ne valja", te zahvaljuju Bogu za sve ono što su uradili dobro.

"Taj dan je izuzetan za nas muslimane i mi ga slavimo sa velikim zadovoljstvom", rekao je Đelić.

Jasmin Manjigafić, rekao je da je današnji dan, s obzirom da je bajram-namaz klanjan u Ferhadiji, dragocjen za sve muslimane, a nada se i za sve druge Banjalučane.

"Istorijska zgrada je napravljena i želimo da se u budućnosti više nikada ne desi ono što je uraženo i srušeno da se to zaboravi i da se više nikad ne uradi", rekao je Manjigafić.

Objasnio je da će u skladu sa običajima ići na mezarje, ko je u mogućnosti dijeliće kurbane, a ko nije biće sa svojom porodicom i uživati u bajramskom ručku i baklavama.

Inače, ovo je drugi Bajram koji se klanja u Ferhadiji nakon njene obnove. Ferhadija zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgraÄ‘ena je 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu BiH, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Srušena je 7. maja 1993, a polaganje kamena temeljca za obnovu 2001. godine prekinuli su neredi u kojima je stradao Murat Badić iz Cazina. Zvanično otvaranje Ferhadije planirano je na Dan džamija 7. maj sljedeće godine.

Izvor vijesti: Nezavisne.com

 
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1577&title=Klanjan-bajram-namaz-u-Ferhadiji-