Novi stari grad
13/04/2009 13:43 - BanjaLukauSrcu
Slika stare Banje Luke danas se čuva većinom na
fotografijama i na nekoliko starih razglednica, jer je
tadašnja arhitektura grada uništena ratovima i
posebno poslije zemljotresa 1969. godine.

U Turističkoj organizaciji Banje Luke žele da ožive stare razglednice grada.

- Dobijali smo ponude da napravimo neku vrstu slikovnice ili brošure sa starim i novim razglednicama grada. Tu bi se našle slike stare Gospodske ulice, džamije Ferhadije, kompleksa Trapista i mnoge druge. Nadam se da ćemo uspjeti to da ostvarimo - rekao je viši stručni saradnik Turističke organizacije Banje Luke, Mladen Šukalo.

U TOBL ističu da je to potrebno uraditi zato što turisti u gradu često traže da fotografišu i zabilježe neke stare objekte.

- Mnogo takvih objekata je, nažalost, uništeno, naročito nakon zemljotresa. Zato bi bilo dobro da izdamo kolekciju starih i novih razglednica koju bi oni mogli ponijeti kao uspomenu iz Banje Luke - kaže Šukalo.

Inače, 2006. godine Snježana i Dragan Vicić objavili su knjigu "Pozdrav iz Banje Luke" u kojoj se nalaze fotografije i stare razglednice Banje Luke.

Ovu knjigu po cijeni od oko stotinu maraka moguće je kupiti u Turističkoj organizaciji i u nekoliko suvenirnica.

Zanimljivo je istaći da ime Gospodske ulice potiče iz vremena kada su austrougarske trupe prilazile Banjoj Luci i kada je vodeći trgovac Tomo Radulović, neprikosnoveni gospodar ulice, na svoju zgradu "Albanija", stavio natpis Gospodska ulica.

(Fokus)
Izvor vijesti: banjalukalive
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=156&title=Novi-stari-grad