Eksplozivna naprava teška 200 kilograma bit će izvučena iduće sedmice! BANJA LUKA Moguća evakuacija graÄ‘ana zbog bombe u Vrbasu
11/08/2015 11:49 - Administrator

blusrcu.ba-Eksplozivna naprava teška 200 kilograma bit će izvučena iduće sedmice! BANJA LUKA Moguća evakuacija graÄ‘ana zbog bombe u VrbasuBomba teška 200 kilograma i dugačka više od 140 centimetara, koja je naÄ‘ena u blizini Gradskog mosta u Banjoj Luci, biće izvučena tek iduće sedmice. Sigurnost graÄ‘ana bit će prioritet, pa nadležni razmatraju mogućnost da na dan vaÄ‘enja evakuišu stanovnike koji žive na desnoj obali rijeke.











Kako piše “Euro Blic”, tada će najvjerovatnije biti obustavljen saobraćaj preko mosta, a u planu je da teren obezbjeÄ‘uju policija i vatrogasci.

- Radimo dodatna mjerenja kako bi utvrdili o kojem je tačno modelu riječ. Neophodna je priprema lokacije, jer je vaÄ‘enje bombe komplikovano, zbog čega ćemo imati i probu sa modelom. TakoÄ‘e, potrebna je i koordinacija sa hidroelektranom ‘Bočac’, jer vodostaj treba da bude nizak - objasnio je Miroslav Mišković iz Ronilačkog kluba “BUK”.

On je rekao da je na bombi vjerovatno bio veliki sloj kamenja, te je zbog promjene korita nakon poplava i trenutno nižeg vodostaja ona postala vidljiva.

- Slične naslagane bombe pronalazili smo kod mosta u Novom Gradu, koje su postavljali partizani, kako bi mogli da sruše most, što je vjerovatno i ovdje slučaj. Nakon što izvadimo ovu bombu, ponovo ćemo detaljno pregledati korito - rekao je Mišković.

- Dobili smo obavještenje o bombi i zahtjev smo, pod oznakom ‘hitno’, proslijedili nadležnom timu pri Republičkoj upravi civilne zaštite. Tražili su da naši ronioci izaÄ‘u na teren i da sve podatke dostave nadležnom timu, što je i uraÄ‘eno - pojasnio je Željko Katić, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, te dodao da bi bomba iz vrbasa trebalo da bude izvučena izmeÄ‘u 20. i 22. avgusta.

Podsjećamo, i sredinom prošlog mjeseca ronioci RK “Buk” iz rijeke Vrbas u blizini Gradskog mosta su izvukli neeksplodiranu minobacačku granatu koja potiče takoÄ‘e iz Drugog svjetskog rata.



Autor: (Dž. Č.)

 
Izvor vijesti: Dnevni Avaz

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1558&title=Eksplozivna-naprava-te%C5%A1ka-200-kilograma-bit-%C3%84%E2%80%A1e-izvu%C3%84%C2%8Dena-idu%C3%84%E2%80%A1e-sedmice-BANJA-LUKA-Mogu%C3%84%E2%80%A1a-evakuacija-gra%C3%84%E2%80%98ana-zbog-bombe-u-Vrbasu