U Banja Luci održan I Kongres Stranke dijaspore BiH – ZAJEDNO SMO JAÄŒI
28/07/2015 11:11 - Administrator
blusrcu.ba-U Banja Luci održan I Kongres Stranke dijaspore BiH – ZAJEDNO SMO JAÄŒIDanas, 22. jula 2015. u Domu penzionera u Banja Luci je održan I Kongres stranke dijaspore BiH. Po veoma vrućem, pravom tropskom vremenu, u prisustvu 40 od 60 pozvanih delegata Kongresa, te gostiju, izmeÄ‘u ostalog je usvojen novi Statu Stranke kojim je ista dobila novo ime – Stranke dijaspore i domovine BiH a izabrano je i novo rukovodstvo.





Po tradiciji, ja objavim da neće biti novih priloga do tad i tad (u konkretnom slučaju do 5. augusta ove godine), ali se ujedem za jezik i evo jednog – vanrednog kojeg, jednostavno, nisam mogao propustiti da ga svježeg ne objavim.

Danas, 22. jula 2015. u Domu penzionera u Banja Luci je održan I Kongres stranke dijaspore BiH. Po veoma vrućem, pravom tropskom vremenu, u prisustvu 40 od 60 pozvanih delegata Kongresa, te gostiju, izmeÄ‘u ostalog je usvojen novi Statu Stranke kojim je ista dobila novo ime – Stranke dijaspore i domovine BiH a izabrano je i novo rukovodstvo. Za predsjednika ponovo je izabran dosadašnji prvi čovjek Stranke, gospodin EDIN OSMANÄŒEVIĆ, za njegovog zamjenika gospodin ERVIN BUKIĆ, a za potpredsjednike gospoda EMIR VIŽLIN, DERVIŠ ĆORIĆ, ZIJO SALKIĆ, MIRSAD HAMIDOVIĆ i EDIN SALKIĆ. Izabrani su još i Glavni odbor, Sud časti te ostali organi Stranke.

SAM_3620

Programska orijentacija Stranke dijaspore i domovine BiH ostala je ista – borba za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i za boljitak svih njenih graÄ‘ana, kako onih u dijaspori tako i u Domovini. Ponovo je aktualizirano pitanje formiranja Ministarstva za dijasporu pri Vijeću ministara BiH.

U izvještaju o radu Stranke u proteklom razdoblju, kojeg je podnio dosadašnji i novoizabrani predsjednik, izmeÄ‘u ostalog je rečeno da je Stranka u proteklih šest godina postojanja prošla kroz trnovit put, imala vlastite uspone i padove, ali je uspješno prebrodila poteškoće s kojim se suočavala. Naročito je istaknut neravnopravan položaj Stranke u odnosu na mnoge druge bh. političke stranke, posebno one na vlasti koje se nisu libile da u predizbornoj i izbornoj kampanji, u povodu posljednjih općih izbora, koriste nedozvoljena i nedemokratska sredstva u cilju pridobijanja birača.

SAM_3623

Stranka će, sa novoizabranim rukovodstvom, stečenim iskustvima i pogledom u budućnost, nastaviti djelovati u dijaspori i Domovini jača i jedinstvenija, slijedeći sintagmu ZAJEDNO SMO JAČI.

SAM_3632

Bedrudin GUŠIĆ

Izvor vijesti: bedrudingusic.wordpress.com

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1552&title=U-Banja-Luci-odr%C3%85%C2%BEan-I-Kongres-Stranke-dijaspore-BiH-%E2%80-ZAJEDNO-SMO-JA%C3%84%C5%92I