VIDEO: Nakon 23 godine prvi bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci
19/07/2015 11:15 - Administrator

blusrcu.ba-Nakon 23 godine prvi bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj LuciBajram-namaz jutros je klanjan u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci prvi put nakon njene obnove, odnosno prvi put od 1992. godine. Veliki broj vjernika došli su u Banju Luku, da bi, nakon 23 godine ponovo klanjali bajram-namaz u Ferhadiji.








 





VIDEO:

Bajramski namaz u Ferhadiji se okupio veliki broj vjernika svih generacija. MeÄ‘u njima bio je Bedruin Gušić, koji je bio predsjednik Medžilisa Islamske zajednice Banjaluka u vrijeme kada je srušena Ferhadija.

“Meni je, tako da kažem, sada dupli Bajram. MeÄ‘utim, ima malo i sjete u meni jer svoj san koji sam dosanjao nisu dosanjali neki drugi naši sugraÄ‘ani, prije svih moj brat u islamu, moj prijatelj, rahmetli muftija Ibrahim ef. Halilović, koji je 26 godina službovao u ovoj džamiji“, kazao je Gušić.

U bajramskoj hutbi Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, istakao je da je danas dan radosti za Banjalučane i muslimane širom BiH, jer ovaj Bajram klanjaju u svojoj Ferhadiji džamiji.

“Ponosan sam  što sam došao u obnovljenu Ferhadiju nakon 23 godine. Naročito je lijepo vidjeti ovoliki broj vjernika koji klanjaju bajram-namaz”, naglasio je Adnan Džonlić.

“Ne može se to opisati u srcima nas islamske vjeroispovijesti, a želimo podijeliti Bajram sa ostalim vjeroispovijestima. Daleke '93. godine sam izašao, sada sam došao da klanjam Bajram, napokon, u svojoj vlastitoj vjerskoj kući “, istakao je Suad Kabiljagić.

Ferhadija je izgraÄ‘ena 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Srušena je početkom rata, 1993. godine. Zvanično otvaranje Ferhadije planirano je na Dan džamija 7. maja sljedeće godine.

Izvor vijesti: TV1.ba

 

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1539&title=VIDEO-Nakon-23-godine-prvi-bajram-namaz-u-Ferhat-pa%C5%A1inoj-d%C3%85%C2%BEamiji-u-Banjoj-Luci