Bajram u obnovljenoj Ferhadiji. Svečanost otvaranja objekta predviđena je tek za 7. maj 2016. godine.
16/07/2015 11:23 - Administrator
blusrcu.ba-Bajram u obnovljenoj Ferhadiji. Svečanost otvaranja objekta predviđena je tek za 7. maj 2016. godine.BANJALUKA - Post, kao jedan od važnijih oblika duhovnosti, uči nas tome kako da se suočimo sa sobom i bolje razumijemo sebe i svoje postupke, a zatim i druge, izjavio je za "Nezavisne" Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, podsjećajući da bi u tom svjetlu islamski vjernici trebalo da dočekaju nadolazeći praznik, Ramazanski bajram.






"Svjedoci smo da, posebno danas, postoje ozbiljne zloupotrebe religijskih učenja. Religija nas u suštinskom smislu uči otvaranju prozora prema sebi i drugima. Jedino je to dakle religija i jedino kao takvo je ispravno njeno tumačenje. Nikako suprotno od toga", napomenuo je Kozlić, koji će u petak predvoditi centralnu bajramsku svečanost u obnovljenoj Ferhadija džamiji.

Ipak, svečanost otvaranja objekta predviđena je tek za 7. maj 2016. godine.

"Ferhadija je već neko vrijeme i prije ovog ramazana bila u funkciji za potrebe naših vjernika. Mi smo za te namjene nastojali da je čim prije  stavimo u funkciju, barem u osnovnom. Planirali smo svečanost organizovati ljetos ili na jesen, ali je u saglasnosti s Rijasetom Islamske zajednice BiH ipak odlučeno drugačije", napominje banjalučki muftija. Pored znatnog broja vjernika iz svih krajeva svijeta, očekuje se prisustvo domaćih i regionalnih, te meÄ‘unarodnih zvaničnika i predstavnika više zemalja  prijateljica,  koji su prethodnih godina s velikim interesovanjem pratili ili pomagali izgradnju Ferhadije, u koju je uloženo preko deset miliona KM,  dok je u projektu obnove učestvovalo 28 saradnika i preko 120 kooperanata, uz nadgledanje stručnjaka arhitekture i umjetnosti.

"Otvorena će biti 7. maja, jer je to datum kada je srušena 1993. godine, a zatim je 2001. godine spriječeno postavljanje kamena temeljca za obnovu i tom prilikom od posljedica je preminuo vjernik Murat Badić. Dakle, to je i Dan džamija u BiH. Do svečanog otvaranja želimo završiti i ureÄ‘enje zgrade Medžlisa Islamske zajednice u kojoj su vjernici klanjali sve ove godine, bez Ferhadije. Svečanost, u svakom slučaju, neće uopšte biti od rizika. Ona ima ogromno značenje za sve nas, ali nikako neće imati megalomanski karakter u organizacionom smislu", napomenuo je Kozlić.

Izvor vijesti: Nezavisne

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1535&title=Bajram-u-obnovljenoj-Ferhadiji--Sve%C3%84%C2%8Danost-otvaranja-objekta-predvi%C3%84%E2%80%98ena-je-tek-za-7--maj-2016--godine-