Balkanski molitveni doručak u Banjaluci
06/04/2009 11:42 - BanjaLukauSrcu
Balkanski molitveni doručak ove godine biće održan
u Banjaluci i to je zvanično potvrđeno iz američkog
Kongresa. Predsjednik Narodne skupštine
Republike Srpske(RS) Igor Radojičić je naveo da će
ovaj skup, koji će u Banjaluci biti održan od 22. do 24.
maja, biti prvorazredni događaj, ne samo za najveći
grad RS, već i za samu RS i BiH.

"Na Balkanu se molitveni doručak organizuje pet godina, a nosi zvanični naziv okupljanje zvaničnika jugoistočne Evrope. Ovaj skup se formalno ne zove doručkom, ali ima slične karakteristike kao i sam događaj u Vašingtonu", rekao je Radojičić za "Nezavisne novine".

On je naglasio da će zvaničnici za koje se očekuje da će doći u Banjaluku biti različitog ranga, od šefova država pa do nižih funkcija, a to će zavisiti umnogome i kakve će biti obaveze zvaničnika u tom trenutku.

Radojičić navodi da će biti od 100 do 200 učesnika, što zavisi od mjesta.

"Za Banjaluku će to biti prvorazredni politički događaj, ali i za RS i BiH, tako da ćemo se truditi da ga maksimalno kvalitetno organizujemo. Osnovna ideja događaja je promovisanje mira i tolerancije. Takva jedna poruka bi bila poslata iz Banjaluke i za nas bi to bila izuzetna čast. Veoma je značajno da jedan takav skup, koji nadrasta nacionalni karakter, bude organizovan kod nas i da takve poruke iz Banjaluke odu prema svijetu", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, skup će imati političku, ali, uslovno govoreći, i turističku dimenziju.

"Pokušavamo razbiti neke stereotipe koji su dosta negativni i sa kojima niz godina mi kuburimo u međunarodnim odnosima, jer je tokom ratnih dešavanja Banjaluka i RS često bila u planiranom negativnom kontekstu. Zato nam treba više ovakvih međunarodnih događaja da bismo razbijali stereotipe i pokazali da su Banjaluka i RS sasvim drugačija sredina, koja ima pozitivan ambijent i pozitivnu atmosferu", kaže Radojičić.

On je istakao da je bilo pokušaja da se Banjaluka ne prikaže u pozitivnom svjetlu i da se to ne desi u Banjaluci.

"Međutim, jedan dio čitavog događaja će se desiti i u Sarajevu. Pošto je običaj da na ove skupove kao suorganizatori i gosti dolaze američki kongresmeni i senatori, dio skupa će 25. maja biti održan i u parlamentu BiH", dodao je Radojičić.

On kaže da se tokom okupljanja zvaničnika jugoistočne Evrope organizuju i turističke posjete, a da je srećna okolnost što će Banjaluka u tom periodu biti domaćin i Svjetskog prvenstva u raftingu.

"Bićemo u mogućnosti da ponudimo i ovaj događaj, što je dobro", kazao je Radojičić, dodajući da to organizaciono može da predstavlja problem, jer Banjaluka ima poteškoća sa ograničenim hotelskim smeštajem.

(MONDO)
Izvor vijesti: banjalukalive.com
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=153&title=Balkanski-molitveni-doru%26%23269%3Bak-u-Banjaluci