VIDEO: Adriatic Group-a namjerava zaposliti 6.000 poljoprivrednika u BiH
25/05/2015 13:36 - Administrator

blusrcu.ba-VIDEO: Adriatic Group-a namjerava zaposliti 6.000 poljoprivrednika u BiHOd ponedljeka počinje podjela repro-materijala za sadnju kornišona koje dodjeljuje Adriatik grupa. Oni to čine kako bi bh poljoprivrednici uspjeli proizvesti blizu 4000 tona kornišona potrebnih za proizvodnju u preduzećima ove grupe.







VIDEO:

Za sadnju krastavaca potrebno je da poljoprivrednik ima pripremljeno zemljište koje ima osigurano navodnjavanje. Adriatik grupa spremna je da obezbijedi sav ostali, neophodni materijal za sadnju krastavica ove sezone. Plan je da 6.000 poljoprivrednika dobije ovu pomoć. 

Arijana Katana, PR Adriatic Group: Vrijednost ovog projekta je preko 9 miliona KM, a u planu je da se ove godine zasadi izmedju 3,5 i 4000 tona krastavaca koji će se uglavnom otkupiti, odnosno otukupiće se preko Adiratic grupe i njenih članica.

Osim materijala, Agrona iz Živinica koja je dio Adriatik grupe radiće edukaciju poljoprivrednika za proizvodnju kornišona. Osim toga, ova grupacija vršiće redovan nadzor nad zasadjenim površinama kako bi osigurali uspjeh zasada. 

Arijana Katana, PR Adriatic Group: Zarada u toku sezone iznosi izmedju pet i sedam hiljada KM po dunumu zemlje. 

Poljoprivrednici moraju imati najmanje jedan dunum spreman za sadnju da bi uopšte počeli sa ovim biznisom. Posao na sadnji počinje sada, a završava se na jesen. Jedna sezona traje nešto više od tri mjeseca.

Arijana Katana, PR Adriatic Group: Mi smo nabavili veb stranicu. www.kornison.ba na kojem se mogu naci sve informacije oko samog uzgoja. I oko samih prijava za sadnju kornisona. Tu su  i nasi kontakti. I na taj način je najbolje da nas kontaktiraju. 

Izvoz krastavaca iz BiH nije zabranjen u zemelje EU kažu iz Adriatik grupe. Dodaju da se ovom količinom kornišona ne mogu namiriti ni potrebe, recimo, Njemačke, te dodaju da  ne postoji količina kiselih kornišona koji se mogu proizvesti u BiH, a koja se ne može plasirati na tržište EU.

Izvor vijesti: tv1.ba

 

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1523&title=VIDEO-Adriatic-Group-a-namjerava-zaposliti-6-000-poljoprivrednika-u-BiH