FOTO: Finaliziraju se unutrašnji radovi u Ferhadija džamiji
19/05/2015 11:05 - Administrator
blusrcu.ba-Finaliziraju se unutrašnji radovi u Ferhadija džamijiFerhadija džamija u Banja Luci posljednjih dana vraća svoj nekadašnji izgled, a izvode se završni unutrašnji radovi. UreÄ‘enje harema džamije je završeno, a oslikana je i centralna kupola, piše bh. novinska agencija Patria. Postavlja se centralni luster kao i mali lusteri na ostalim kupolama. Njeno otvaranje planirano je za ljeto 2015. godine.






FOTO OVDJE:

Podsjećamo, Ferhat-pašina džamija srušena je do temelja 7. maja 1993. godine nakon 414 godina postojanja. Njeni ostaci odvezeni su na deponiju smeća. Džamija Ferhadija bila je jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Njenu obnovu pokrenuo je Rijaset Islamske zajednice u BiH 2001. godine gdje je prilikom  pokušaja grupe vjernika da polože kamen temeljac za izgradnju džamije Ferhadije u Banjoj Luci, više stotina srpskih ekstremista spriječilo taj čin te je u eskalaciji etničkog nasilja nezabilježenog od okončanja rata u BiH, smrtno stradala jedna osoba, a desetine zadobile povrede.

Ferhadija je sagraÄ‘ena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja iz osmanskog perioda, zbog čega je bila uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Jedan od najvećih donatora bila je TIKA (Turska državna agencija za meÄ‘unarodnu saradnju i razvoj), kao i brojni pojedinačni donatori, pojedinci i vjernici.

Upravo je 7. maj nakon završetka agresije na BiH proglašen Danom džamija.

Izvor vijesti: nap.ba

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1518&title=FOTO-Finaliziraju-se-unutra%C5%A1nji-radovi-u-Ferhadija-d%C3%85%C2%BEamiji