Tokić: Hitno izbalansirati nacionalnu strukturu MUP-a RS
19/05/2015 11:01 - Administrator
blusrcu.ba-Tokić: Hitno izbalansirati nacionalnu strukturu MUP-a RSBošnjački pokret za ravnopravnost naroda traži da se po hitnom postupku izbalansira nacionalna struktura MUP-a RS i osigura zapošljavanje Bošnjaka u ovoj strukturi u onom procentu koji je garantovan Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.






 





Predsjednik ovog pokreta Sejfudin Tokić tvrdi da postojeći sastav MUP-a RS-a, u čijem sastavu prema, kako navodi, pouzdanim informacijama radi stotine pripadnika koji su učestvovali u akcijama protjerivanja, silovanja, ratnim zločinima i genocidu bošnjačkog naroda u periodu 92-95, "posljednjih sedmica otvoreno djeluje kao pravoslavno-srpska naoružana formacija koja djeluje na četničkoj ideologiji i koja je isključivo u funkciji privatno vladajuće srpske oligarhije".

-S obzirom da je postojanje i djelovanje ovakve naoružane formacije suprotno Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, Bošnjački pokret traži od OHR-a, Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH da preispita djelovanje ove strukture - navodi Tokić u izjavi za javnost.

Traži od Tužilaštva BiH da pokrene i po hitnim procedurama završi istragu protiv nekoliko stotina aktuelnih policajaca koji su bili sastavni dio MUP-a RS u periodu 1992-1995 koji je od  MeÄ‘unarodnog suda pravde u Hagu pravosnažnom presudom osuÄ‘en kao krivac za ratne zločine i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Bošnjački pokret smatra da je MUP RS glavni krivac destabilizacije u ovom dijelu BiH i ukupno u regionu.

-Sve institucije države BiH i meÄ‘unarodna zajednica moraju biti svjesni da bošnjački narod neće dopustiti dalje pročetničko djelovanje i jačanje neonacizma te torturu nad većinskim narodom u državi BiH - dodaje Tokić u izjavi.


Izvor vijesti: Vijesti.ba/Fena
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1517&title=Toki%C3%84%E2%80%A1-Hitno-izbalansirati-nacionalnu-strukturu-MUP-a-RS