FOTO: Gostovanje Kud- ,,Behar,, u Svedskoj (Örebru, Värnamu i Växjö)
21/04/2015 14:50 - Administrator

blusrcu.ba-Gostovanje Kud- ,,Behar,, u Svedskoj (Örebru, Värnamu i Växjö)Uz Uskrsnje praznike od 2. Do 6.aprila u Svedskoj je gostovalo Kulturno umjetnicko drustvo

Behar iz Dubrava-Bos.Gradiske.Domacini su bili bh udruzenja ,,Miris,,-Örebro;BiH-Värnamo

i Ljiljan Växjö,odnosno Dubravci i Gradiscanci i drugi bh gradjani u mjestima nastupa ali i sire.







Zanimljivo da je to bilo prvo gostovanje ,,Behara,, izvan BiH.Veoma uspjesne nastupe imali su u 3.aprila u Örebru; 4.aprila u Värnamu i 5.aprila u Växjö-u.Pored narodnih pjesama,folklora i monodrame bilo je i neobicnih i iznenadnih dirljivih susreta prijatelja, komsija i poznanika sa clanovima ,,Behara,, iz mnogih gradova Svedske, koji su posjetili njihove nastupe.

Jednostavno svi posjetioci su bili prijatno iznenadjeni sa kvalitetom narocito  izvedenih koreografija iz BiH,Srbije, Kosova i Makedonije.Posjetiocima su predstavili putem cd-a Bos.Gradisku sa osnovnim podacima u kojem su posebno istaknuta dva detalja.Naime predstavljeni su privrednici iz MZ Dubrave, koji zaposljavaju svoje komsije u drvnoj,metalnoj,gradjevinskoj,poljoprivrednoj i mesno- preradjivackoj industriji, sto je dobar znak i pozitivno u smislu zivota i zivljenja  bosnjaka na opcini Bos.Gradiske.Zanimljivo je i to sto je clanstvo ,,Behara,, nacionalno mjesovito i da zajedno rade i nastupaju u aktivnostima Kud-a Behar.

Drugi detalj koji je zapazen od posjetioca jeste obracanje nacelnika Bos.Gradiske-putem cd-a

svojim gradjanima pozivajuci ih na daljnju saradnju Dijaspore iz Bos.Gradiske i gradjana koji zive i rade u Bos.Gradisci.

Vazno je naglasiti da je ovo gostovanje bilo u organizaciji Dubravaca i Gradiscanaca iz Örebra, Lidköpinga, Värnama,Tinsgryda,Alveste,Växjö-a i drugih gradova koji su svojim donacijama ali i prihodom od ulaznica omogucili i isfinansirali ovo gostovanje ,,Behara,,.

Ovom prilikom ispred organizatora iskreno zahvaljujemo  bh udruzenjima Miris-Örebro,BiH-

Värnamo, Ljiljan-Växjö i organizacijama NBV, BIZ Växjö i bh asocijacije mladih ”Banja Luka u srcu” Alvesta,donatorima sredstava, domacicama i domacinima na prenocistu,ali i posjetiocima koji su posjetili njihov nastup i doprinjeli zajedno sa ostalima da se omoguci ovoj zaista divnoj omladini koja je i zasluzila da dodje u Svedsku, kao nagradu za njihovulozeni trud i rad.

OSTALE SLIKE OVDJE:

                                                                                                                             
Tekst:  Fikret Kadic

 

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1503&title=FOTO-Gostovanje-Kud--Behar-u-Svedskoj-%C3%96rebru-V%C3%A4rnamu-i-V%C3%A4xj%C3%B6