Početak proslave Badnje večeri Pravoslavni vjernici u Sarajevu zapalili badnjak
06/01/2015 21:43 - Administrator
blusrcu.ba- Početak proslave Badnje večeri Pravoslavni vjernici u Sarajevu zapalili badnjakPravoslavni vjernici večeras su zapalili badnjak u dvorištu Stare pravoslavne crkve u Sarajevu i time označili početak proslave Badnje večeri, ali i najavili dolazak velikog hrišÄ‡anskog praznika Božića, javlja Anadolu Agency (AA).
Badnjak je, poslije vjerske službe u crkvi, zapaljen u prisustvu brojnih vjernika.








Aleksandra Stojanović je u crkvu došla s porodicom, a kako je kazala za AA, njena porodica je dosta izmiješana.

"Božić je za mene, kao dijete, bio divan doživljaj. Počinjao je od katoličkog Božića, jer mi je mama katolkinja, a otac je pravoslavac. Slavili smo sve praznike", pojasnila je Stojanović.

Prema njenim riječima, i danas Božić donosi posebnu radost u njen dom.

"Svaka vjera koja se poštuje i čuva je nešto što treba da se održi", poručila je Stojanović.

Olga Kovačević-Puškarević kazala je da je simbolika paljenja badnjaka to da su badnjak unijeli kao hranu koju su zapalili i grijali novoroÄ‘eno čedo - Isusa.

"Prema tradiciji, badnjak se jutros trebao posjeći i unijeti u kuću kako bi se večeras, ovdje ili u dvorištu kuće, ukoliko je imaju, zapalio", pojasnila je Olga.

Prema njenim riječima, njeg suprug je jutros unio badnjak, a večeras je počeo petosedmični post.

"Ujutro se mrsi, odnosno pojede nešto što nije posno. Ujutro ćemo slaviti u krugu porodice, prijatelja i komšija svih vjera i nacija, u tome je naše bogastvo", poručila je Olga.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje ima poseban smisao, a predstavlja simbol drveta koje su, po predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

 

Izvor vijesti: Vijesti.ba/Anadolija

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1472&title=-Po%C3%84%C2%8Detak-proslave-Badnje-ve%C3%84%C2%8Deri-Pravoslavni-vjernici-u-Sarajevu-zapalili-badnjak