"Vezeni most 2014" ponovo spaja
16/07/2014 23:12 - Administrator
blusrcu.ba-"Vezeni most 2014" ponovo spajaHimnom "Oda radosti", te bogatim muzičkim programom, u ponedjeljak naveče u Kulturnom centru Banski dvor upriličeno je svečano otvaranje 11. susreta Banjalučana "Vezeni most 2014". Muzika prožeta duhom ljubavi i prijateljstva očvrsnula je jedanaesti put "Vezeni most", koji spaja Banjalučane bez obzira na to gdje rade i žive i podsjetila još jednom da je veza Banjaluke i Banjalučana neraskidiva, ma gdje oni bili.









Vezeni most 2014 program PDF-format

"Veliko je zadovoljstvo biti dio ove prelijepe manifestacije. 'Vezeni most' i svi dogaÄ‘aji koji ga krase godinama unazad jesu Banjaluka. Ponosni smo na činjenicu da simbolizuje spajanje meÄ‘u ljudima, meÄ‘u gradovima i državama. I svi mi, gdje god da živimo, nosimo u srcu dio Banjaluke i želimo da budemo čvrsto povezani sa svojim gradom. Ova manifestacija nam upravo to pruža", rekao je Radenko Đurić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Banjaluka, na otvaranju manifestacije, pozdravivši prisutne u ime grada, pokrovitelja manifestacije.

U toku dvočasovne muzičke večeri mnogobrojni posjetioci imali su priliku da uživaju u koncertu studenata i nastavnika Akademije umjetnosti u Banjaluci, na čijim repertoarima su se našla djela domaćih i stranih autora.

Muhamed Kulenović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice udruženja graÄ‘ana Banjaluke, koja je organizator manifestacije, istakao je da je cilj "Vezenog mosta" da bude simbol multikulturalnosti, suživota, tolerancije i tradicionalnog uvažavanja različitosti, očuvanja tradicija i običaja i istorijsko-kulturne baštine grada na Vrbasu.

Programom manifestacije, pojasnio je Kulenović, planirane su aktivnosti koje čine boravak u rodnom gradu sadržajnijim i koje omogućavaju povezivanje i druženje Banjalučana, obnavljanjem starih i uspostavljanjem novih prijateljstava, te stvaranje povoljne klime za suživot, međusobno razumijevanje i uvažavanje različitosti.

U okviru prvog dana manifestacije u izložbenom salonu Banskog dvora upriličeno je svečano otvaranje izložbe "Slike" Jovana Spreme, koju Banjalučani mogu pogledati do 31. jula.

Prvi dan manifestacije obilježila je i posjeta rodnoj kući i polaganje cvijeća na spomen-ploču banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić. U dvorištu rodne kuće pjesnikinje, po čijim stihovima manifestacija "Vezeni most" nosi naziv, okupili su se rodbina, prijatelji i poklonici njenog djela.

U okviru "Vezenog mosta" večeras u 20 časova u Vijećnici Banskog dvora planiran je "Omaž" - sjećanje na banjalučke glumce Maru i Vladu Zeljkovića, koji su svojim likom i djelom obilježili vrijeme i prostor i kojem su živjeli.

U Vijećnici Skupštine grada Banjaluka sutra će biti organizovana tradicionalna tribina "Otvoreni razgovori", na kojoj će učestvovati predstavnici sugraÄ‘ana iz dijaspore i povratnika s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti grada. Manifestaciju, koja traje do 18. jula, obilježiće i brojne sportsko-rekreativne aktivnosti.

Medijski pokrovitelj manifestacije "Vezeni most" su "Nezavisne novine" u saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske.

Izvor vijesti: Nezavisne

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1411&title=Vezeni-most-2014-ponovo-spaja