Svečana misa Kardinal Puljić pozvao na poštivanje čovjeka i njegovog dostojanstva
20/04/2014 15:24 - Administrator
blusrcu.ba- Svečana misa Kardinal Puljić pozvao na poštivanje čovjeka i njegovog dostojanstvaU Katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu danas je služena svečana misa u povodu katoličkog blagdana Uskrsa. U prazničnoj atmosferi i u prisustvu velikog broja vjernika, svećenika i apostolskog nuncija u BiH, uz molitvu, ...








... blagoslov, propovijed i tradicionalne obrede slavljena je najveća radost kišÄ‡anskog svijeta i vjera u pobjedu života nad smrću.

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić, koji je čestitajući katoličkim vjernicima Uskrs poručio da proslava ovog blagdana znači pobjedu dobra nad zlom i života nad smrću.

Uz izraze zahvalnosti svima koji su njemu i ostalim vjernicima čestitali ovaj veliki praznik, kardinal Puljić je u uskrsnoj propovijedi istaknuo da se vjernici putem molitve, korizme, pokore i kroz djela ljubavi i ispovjed obnavljaju i raduju životu, "jer uskrsli Krist je novi život".

Poručio je da je Krist vratio dostojanstvo čovjeku, a da je grijeh taj koji urušava to dostojanstvo.

- Danas slavimo tu obnovljenost dostojanstva čovjeka i htjeli bismo da upravo slaveći život koji nam je Krist darovao unesemo to u javno mnijenje, u ovaj svagdanji život, jer Bog je sišao - Sin Božiji otjelovio se, postao čovjek da bi živio ljudski život i prošao trpljenje i muku i smrt i uskrsnućem pobijedio svu tu tamu grijeha, svu tu bol...- kazao je kardinal Puljić.

Krist je, kako kaže, dao čovjeku putokaz kako izaći iz toga, kako osmisliti patnju i kako znati pogledati i nakon smrti, "jer tu ljudska pamet staje i nijedna znanost ne daje odgovor kada je u pitanju smrt. Tu jedini uskrsli Krist daje odgovor... i zato mi vjerujemo u uskrsnuće mrtvih i život vječni".

Kardinal Puljić pozvao je na poštovanje čovjeka i njegovog dostojanstva, te izgradnju duha suživota uz puno uvažavanje različitosti i poštivanje svetinja, napominjući da je svaki čovjek Božije stvorenje i da snosi odgovornost za svoja djela, te da niko nije ovlašten da gazi njegovo dostojanstvo.

Kazao je da vjera naučava poštivanje čovjeka, a Bog, koji mu daruje život, poziva čovjeka na dostojanstvo i uzvraćanje ljubavi, slaveći život.

- Ne može niko reći: to se mene ne tiče, mi smo socijalna bića... i dužni smo zauzeti se za obranu dostojanstva čovjeka, svetinja i izgraÄ‘ivati društvo, gdje će se čovjek osjećati sigurnim - kazao je kardinal Puljić, pozivajući sve one koji ruše čovjekovu nadu da shvate tu odgovornost.

Ukazao je na značaj očuvanja nade, unatoč svih životnih iskušenja i njegovanja zajedničkog života u dobru i uz punu odgovornost za vlastito (ne)činjenje.

Izvor vijesti: Vijesti.ba/Fena
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1386&title=-Sve%C3%84%C2%8Dana-misa-Kardinal-Pulji%C3%84%E2%80%A1-pozvao-na-po%C5%A1tivanje-%C3%84%C2%8Dovjeka-i-njegovog-dostojanstva