VIDEO: Usvojen Prijedlog zakon o pravima povratnika, čiji je inicijator bio “Prvi mart”
02/04/2014 09:30 - Administrator
blusrcu.ba-VIDEO: Usvojen Prijedlog zakon o pravima povratnika, čiji je inicijator bio “Prvi mart”Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su, na današnjoj vanrednoj sjednici, Prijedlog zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH.









Tekst Zakona 4. decembra prošle godine je utvrdila Federalna vlada, a inicijator je bila upravo Koalicija “Prvi mart”.

VIDEO: TV1.BA

Ovim zakonom ureÄ‘uju se uslovi, način i postupak za ostvarivanje i korištenje prava stečenih na osnovu federalnih zakona i drugih propisa povratnika u RS-u i Brčko Distrikt BiH iz oblasti socijalne i zaštite porodice s djecom, branilačko-invalidske i zdravstvene zaštite, te prava iz oblasti poreza na dohodak.

Ovaj zakon povratnikom smatra osobu koja je ostvarila ili će ostvariti pravo na povratak iz FBiH u RS-u i Brčko Distrikt, uz obaveznu prijavu mjesta prebivališta u mjestu povratka, bez ograničenja u pogledu datuma prijave prebivališta u mjestu prijeratnog prebivališta.

Koalicija “Prvi mart” pozdravlja ovaj postupak Vlade Federacije i Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i smatramo da je ovaj zakon ogroman korak u pravcu osiguranja povratnika s svim ostalim graÄ‘anima Bosne i Hercegovine na svakom njenom koraku.

zvor vijesti: prvimart.ba

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1373&title=VIDEO-Usvojen-Prijedlog-zakon-o-pravima-povratnika-%C3%84%C2%8Diji-je-inicijator-bio-%E2%80%9CPrvi-mart%E2%80%9D