Protesti u Banjaluci danas u 13:00! Borci poručuju: “Ne čuvaju oni Srpsku, nego svoje fotelje”
28/02/2014 00:05 - Administrator
 Udruženje “Veterani Republike Srpske” pozvalo je demobilisane borce, ratne vojne invalide i porodice poginulih i nestalih Srpske da se pridruže protestnom okupljanju nezadovoljnih boraca koje je zakazano za petak, 28. februara, u banjalučkom parku “Dr Mladen Stojanović”.







 Njihovi zahtjevi ostaju isti: smjena kompletnog rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske, na čelu sa Pantelijom Ćurguzom.

Dok su se političari, ratni profiteri i novokomponovani tajkuni godinama enormno bogatili, demobilisani borci i njihove porodice su postali socijalni slučajevi, navode demobilisani borci i za petak najavljuju finalni protest, poručuju nezadovolji borci.

Očekuju veliki odziv nezadovoljnih demoblisanih boraca, minimum 2.000 ljudi. Nakon okupljanja u parku, krenuće u mirnu šetnju do Trga Krajine, a potom i do sjedišta Boračke organizacije, gdje će još jednom ponoviti svoje zahtjeve.

Duško Vukotić, komandant štaba nezadovoljnih boraca-veterana, organizator mirnih i dostojanstvenih protesta u Banjaluci, uputio je pismo koje prenosimo u cijelosti:

Dragi prijatelji, dragi saborci,

U petak 28. februara u 13 časova doÄ‘ite u Park Mladen Stojanović u Banjaluku da nas podržite ( da podržite i sami sebe) u pravednoj borbi za bolji život srpskih boraca-veterana. Za bolji i pravedniji život naših potomaka i potomaka naših saboraca koji su svoj život žrtvovali za Republiku Srpsku.

Mnogi pitaju, zašto baš sad!?

Jednostavan je odgovor: zato što je počeo izborni proces u Bors-u. Proces koji ništa neće promijeniti jer izbore u Borsu sprovodi i kontroliše privilegovana grupa naših saboraca i kontroliše vlast koja je iste te naše saborce kupila privilegijama u kojima su zaboravil na sve nas.

Takvi izbori u Bors-u neće i ne mogu ništa promijeniti u našem sramotnom i ponižavajućem položaju.

Ukoliko se mi demobilisani borci-veterani Otadžbinskog rata ne zbijemo rame uz rame kao nekada u borbenom stroju, svaka vlast će nastaviti da manipuliše sa nama upravo preko privilegovanih boraca.

Nama ne treba nikakva politička stranka i nikakva partija da ostvarimo svoj cilj. Nama treba udružena snaga obespravljenih boraca-veterana da konačno lupimo šakom o sto i kažemo da ovako više ne smije i ne može.

Republika Srpska i naš ustav su za nas svetinje koje moraju nadživjeti svakog od nas. moraju nadživjeti i sve generacije potomaka koji dolaze.

Onaj ko ovu borbu vidi kao moju borbu protiv Ćurguza, ne vidi daleko ili bar ne vidi prolaznost i jednog i drugog.

Stotinu puta sam rekao da me Ćurguzova fotelja ne zanima i ne bi je uzeo čak i kada bih imao podršku svakog borca pojedinačno.

Pljunuo bih na samog sebe i ideju koja je važnija od svakog od nas pojedinačno.

A to je ideja pravednije Republike Srpske. Ideja izgradnje društvenog sistema u kojem će svaki borac-veteran, stvaralac i stvarni čuvar Republike Srpske biti uvažen, poštovan i biti ponos države, a ne teret sopstvene republike.

Ne blate oni nas što stvarno misle da smo izdajnici i strani plaćenici nego to rade da bi sačuvali svoje fotelje i armirani sistem mafijaške hobotnice gdje je dobro svakoj vlasti i njihovim boračkim poslušnicima.

Ja nikoga ne mrzim pa čak ni privilegovane saborce koji su izdali i prodali naša prava, ali nije korektno da nas stavljaju pred linč saboraca i zakucavaju na stub srama samo zbog zaštite svojih privilegija.

Ako bi neko i trebao da se stidi, to su izdajnici naših zasluženih prava.

Treba da se stide što su pljunuli na sopstvenu krv i krv svojih saboraca prolivenu kad je grmilo a sada bi sunčevu svjetlost da dijele samo sa onima koji za Republiku Srpsku nisu dali ništa a uzeli joj sve. Htjeli bi ogromnu većinu poštenih saboraca da ostave u vječnom mraku da gladni umiru jedan po jedan ili da skraćuju muke dižući ruke na sami sebe.

Ali što god činili, čine na svoj obraz i čast.

Naš glavni moto u ratu, a sada i u miru jasan je i glasan:

N e m a   p r e d a j e!

Meni ne smeta što me zovu voÄ‘om pobune jer ja to jesam. Jesam voÄ‘a pobune protiv nepravde!

Protiv svoje braće i majke Republike Srpske koja nas je sve iznjedrila, niti mogu niti znam biti ma šta o meni govorili guzičari kojima je najveća svetinja bankovni račun i keš u džepu.

Saopstenje Veterana Republike Srpske

Izvor vijesti: 
rtvbn.com


http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1355&title=Protesti-u-Banjaluci-danas-u-1300-Borci-poru%C3%84%C2%8Duju-%E2%80%9CNe-%C3%84%C2%8Duvaju-oni-Srpsku-nego-svoje-fotelje%E2%80%9D