Suljagić: Imamo zajedničku listu kao zajednički cilj
19/02/2014 23:42 - Administrator
blusrcu.ba-Suljagić: Imamo zajedničku listu kao zajednički ciljCijenimo da je ovo jedan veliki korak u pravcu zajedničke liste – kazao je koordinator Koalicije „Prvi mart“ Emir Suljagić Agenciji Fena nakon sastanka koji je Koalicija organizirala u okviru pregovora o zajedničkom nastupu stranaka koje okupljaju povratnike, izbjegle i raseljene osobe na prostoru entiteta Republika Srpska za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Narodnu skupštinu RS-a.





Sastanku su prisustvovali predstavnici Stranke za BiH, Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Hrvatske stranke prava BiH, Stranke pravde i povjerenja, Posavske stranke, Stranke dijaspore BiH, Socijaldemokratske partije BiH i Socijaldemokratske unije BiH.

- Mi jesmo na početku procesa, ali činjenica da su prvi put za sto sjele sve najrelevantnije političke stranke sa bosanskim predznakom govori da su rukovodstva tih stranaka kao i „Prvi mart” opredjeljena da stvari mijenjaju na izborima i kroz izbore, naročito položaj povratnika u entitet Republika Srpska, položaj graÄ‘ana nesrpske nacionalnosti u entitetu Republika Srpska – kazao je Suljagić.

Pred nama je, dodao je on, proces pregovaranja i dogovaranja oko te zajedničke liste, ali je ubjedljivo najvažnije da su svi tome pristupili u dobroj vjeri.

- Politike i stranke koje se naizgled ne slažu ni oko čega drugog, uspjeli smo dovesti za jedan o temi tako važnoj kao što je ova, o nečemu što se temelji na vrijednostima i jako nam je drago zbog toga – kazao je Suljagić.

Dodao je da će nastaviti da rade na ovome.

- Idući put, kad budemo obavještavali javnost o tim stvarima, obavijestit ćemo o nekim vrlo konkretnim rezultatima. Mi smo i danas postigli neke rezultate,dogovorili neke, a o nekima ćemo nastaviti da dogovaramo, principe za formiranje zajedničke liste – kazao je Suljagić.

Drago mi je, dodao je on, da su čuli narod, da su čuli ono što žele povratnici u entitet Republika Srpska.

- Sada je najvažnije ovo, svi su sjeli za isti sto, imamo zajedničku listu kao zajednički cilj i krenuli smo u jedan proces koji će na kraju rezultirati upravo time – smatra Suljagić.

Na pitanje koliko bi zajednička lista bila bitna za povratnike u RS, Suljagić je odgovorio da bi to značilo da se ni jedna vlast, ni entitetska u RS-u, ni državna, ne mogu formirati bez političkih predstavnika povratnika u RS, „a to je golemo”.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba, prvimart.ba

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1351&title=Suljagi%C3%84%E2%80%A1-Imamo-zajedni%C3%84%C2%8Dku-listu-kao-zajedni%C3%84%C2%8Dki-cilj