Otvorene ZOI u Sochiju
07/02/2014 22:38 - Administrator

blusrcu.ba- Otvorene ZOI u SochijuSvečanom ceremonijom večeras su na Olimpijskom stadionu ''Fišt'' u Sočiju otvorene 22. zimske olimpijske igre, naskuplje u historiji.










Igre za koje je Rusija izdvojila 50 milijardi dolara zvanično je otvorio predsjednik Rusije Vladimir Putin, uz veličanstven vatromet i predstavu ''Snovi o Rusiji'' koja je podsjetila na historiju te, po površini najveće zemlje na svjetu.
 
Olimpijsku baklju stadionom su pronijeli teniserka Marija Šarapova, atletičarka Jelena Isinbajeva, hrvač Aleksandr Kareljin i ritmička gimnastičarka Alina Kabajeva, a čast da zapale olimpijski plamen pripala je klizačici Irini Rodnjinoj i hokejaškom golmanu Vladislavu Tretjaku.
 
Ukupno će u Sočiju nastupiti oko 3.000 takmičara iz 88 zemalja u sedam sportova, odnosno 15 disciplina, a bit će podijeljeno 98 kompleta medalja.
 
Najbrojnija je delegacija SAD-a sa 230 sportista, pet više od domaćina Rusije.
 
Bosnu i Hercegovinu predstavljat će pet sportista. U alpskom skijanju nastupit će Žana Novaković koja je nosila bh. zastavu na otvaranju igara, te Igor Laikert i Marko Rudić, a u skijaškom trčanju, odnosno biatlonu Tanja Karišik i Mladen Plakalović.
 
Prvi bh. takmičar koji će izaći na borilište je Laikert u disciplini spust u nedjelju. Isti dan svoj prvi nastup imat će i Tanja Karišik u disciplini 7,5 km sprint na borilištu Laura Cross Country Ski & Biathlon Center.

Izvor vijesti: 24sata.info
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1338&title=-Otvorene-ZOI-u-Sochiju