Preminuo je Zlatko Džonlagić
17/12/2013 13:03 - Administrator
blusrcu.ba-Preminuo je Zlatko DžonlagićZlatko je bio jedna od najznačajnijh  osoba bosanskohercegovačkog kulturnog podneblja u Švedskoj. Nastavnik muzike u rodnoj Banjaluci, maneken, muzičar i iznad svega čovjek koji je imao čvrste principe. Jedan od njih – odbijanje da služi u agresorskoj vojsci pruzrokovao mu je velike probleme, bio je pretučen i prinuÄ‘en da bježi iz svoga grada.







Dolaskom u Švedsku, zajedno sa grupom prosvjetnih radnika osniva školu na bosanskom jeziku u Sandvikenu koju pohaÄ‘a 300 učenika. Zlatko je bio jedan od osnivača Kulturno-umjetničkog društva ”Dukat” u Göteborgu. Nakon ”Dukata” osniva, postaje  i ostaje predsjednik udruženja ”Behar” . Preko 400 diploma i zahvalnica koje je ”Behar” dobio za svoj rad su sigurno zasluga Džonlagićevog entuzijazma i zalaganja. Poseban podvig je bio pripremanje hora od stotinu žena za Saveznu smotru kulture i stvaralaštva u Boråsu.

Zlatkov lijek za životne tegobe bio je rad sa djecom kroz muziku i folklor. Uz djecu je ostao do  zadnjeg trenutka. Zlatko Džonlagić je bio 62 godine mlad.

Izvor vijesti: bhsavez.org

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1308&title=Preminuo-je-Zlatko-D%C3%85%C2%BEonlagi%C3%84%E2%80%A1