Larisa Cerić i Zvjezdan Misimović sportisti godine
17/12/2013 10:38 - Administrator
blusrcu.ba-Larisa Cerić i Zvjezdan Misimović sportisti godineDžudistkinja Larisa Cerić i fudbaler Zvjezdan Misimović proglašeni su sportistima BiH za 2013. godinu, odlučio je večeras stručni žiri "Izbora najboljeg sportiste BiH". Tradicionalno, 13. godinu zaredom ovu manifestaciju organizuju "Nezavisne novine" i Radio - televizija BiH, a večerašnja je održana u hotelu "Holiday" u Sarajevu.








Misimović je krunu najboljeg zaslužio zbog toga što je sa fudbalskom reprezentacijom BiH ostvario dugo čekani san, plasman na veliko takmičenje, Mundijal u Brazilu.

Fudbalskog mocarta i sjajnog vezistu mnogi su okarakterisali kao glavnu polugu i "mozak" bh. fudbalskog tima.

Njegova kreativnost u igri često nas je znala ostaviti bez daha, a Misimović je kvalifikacioni ciklus za Mundijal okončao sa pet golova i četiri asistencije.

Odigrao je devet utakmica i na terenu proveo 773 minute, a rekorder je po broju nastupa u dresu BiH, do sada ih je sakupio osamdeset i uz 26 golova, pa je i drugi strijelac svih vremena odmah iza Edina Džeke.

U užoj konkurenciji za titulu najboljeg sportiste su bili Misimović, Džeko i atletičar Hamza Alić a žiri, kojim je ove godine predsjedavao selektor rukometne reprezentacije BiH Dragan Marković, kao laureata proglasio je Misimovića.

"Jedno od najvećih priznanja za jednog sportistu je kada ga u njegovoj zemlji proglase najboljim, velika čast, priznanje, osjećaj ponosa, sreće i zadovoljstva, ali i velika obaveza za budućnost", kazao je Misimović i dodao da je to i potvrda njegovog rada i truda ne samo u 2013. godini već i kroz cijelu karijeru.

Dodao je da statua izbora najboljeg sportiste BiH zauzima posebno mjesto u vitrinama.

"Moram da priznam uvijek svake godine kada su održavane dosadašnje manifestacije Izbora sportiste razmišljao sam o tome, što mislim da je i normalno da priželjkuje svaki sportista i svojim radom teži tome“, kazao je Misimović, kojem je nagradu uručio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, koje je tradicionalno pokrovitelj ove manifestacije, a koji je ujedno bio i predsjednik Organizacionog odbora.

Larisi Cerić je ovo  treći puta da je izabrana za najbolju sportistkinju.

Prve dvije titule dobila je 2009. i 2010. a ove godine je višestruka šampionka BiH u kategoriji preko 78 kilograma osvojala medalje na gotovo svim takmičenjima na kojima je nastupala.

Uzela je bronzane medalje na Mediteranskim igrama u Mersinu, grand priju u Rijeci a zlato je osvojila sjajnim nastupom na evropskim kupovima u Sarajevu i Beogradu.

Uspješnu godinu začinila je zlatom na Evropskom univerzitetskom prvenstvu u Portugalu.

Osim nje u užoj konkurenciji bile su još skijašica Žana Novaković i rukometašica Andrea Prusina.

"Zahvaljujem se porodici, Branislavu Crnogorcu, Arijani Jahi, mojim prijateljima i svima koji su me podržavali svih ovih godina", kazala je Cerić i dodala da će joj ova nagrada biti podstrek i dodatni motiv za budućnost.

Cerić je kazala da se nada da će svojim uspjesima opravdati ovo priznanje

Priznanje joj je uručio predsjednik žirija Marković.

U prisustvu mnogobrojnih zvanica iz svijeta sporta, političkog i javnog života BiH, nagrade su dodijeljene u još 10 kategorija.

Za najboljeg trenera proglašen je Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije BiH, a njegovi "zmajevi"su izabrani za najbolju ekipu.

Nagradu, koju je uručio izvršni direktor Hypo banke dd  Dragan Kovačević, u Sušićevo ime preuzeo je Darko Ljubojević, potpredsjednik Nogometnog saveza BiH.

Nagradu u ime svojih kolega iz reprezentacije preuzeo je Misimović, a uručio mu je član Uprave Raiffeisen banke Damir Karamehmedović.

Moto Izbora najboljeg sportiste BiH je "Podrška sportistima", a, u skladu s tim, i ove godine su dodijeljene nagrade najperspektivnijoj sportistkinji i sportisti, a to su atletičarka Ivana Macanović i džudista Harun Sadiković.

Nagrada za fer-plej ove godine otišla je Rukometnom savezu BiH koji je na Svjetskom prvenstvu za juniore u BiH selekciji Konga ustupio opremu za nastup i pomogao im oko vize i novca za prevoz do BiH.

Ovu nagradu uručila je PR kompanije "M;tel" Aida Halilović.

Nagrada za razvoj sporta u BiH takoÄ‘e je otišla u ruke RS BiH za odličnu organizaciju SP za juniore, što je, nakon ZOI 1984., jedno od najvećih takmičenja održanih u BiH.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci 12. put je proglašena za najbolju ekipu u sportu za invalide, zahvaljujući odbranjenoj zlatnoj medalji na Evropskom prvenstvu, a član ovog tima Safet Alibašić izabran je za najboljeg sportistu u sportu za invalide.

Nisu zaboravljeni ni oni koji su svojim rezultatima i angažmanom ostali upisani u anale bh. sporta pa su dodijeljene dvije nagrade za životno djelo.

Ovogodišnji laureati su Boro Spasojević i posthumno Alojz Renić.

I ove, kao i prethodnih godina, partneri manifestacije bili su Olimpijski komitet BiH i Ministarstvo civilnih poslova naše zemlje.

Bh. atletičar Hamza Alić koji je na Evropskom prvenstvu u Geteborgu osvojio srebrnu medalju u bacanju kugle, ovogodišnji je dobitnik Nagrade publike.

On je u konkurenciji još 11 bh. sportista i sportistkinja na portalu www.nezavisne.com je sakupio 4.346 glasova ispred bh. plivačice Ivana Ninković, koja je sakupila 3.762 glasa i Zvjezdana Misimović sa 1.565 glasova.

Zvjezdan Misimović i Larisa Cerić dobili su i Time Sharing EKO–FIS Vlašić od pet godina.

Oni će u narednih pet godina moći koristiti sedmodnevni aranžman u sportsko-rekreativnom kompleksu EKO-FIS Vlašić.

Izvor vijesti: Dnevni Avaz


http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1307&title=Larisa-Ceri%C3%84%E2%80%A1-i-Zvjezdan-Misimovi%C3%84%E2%80%A1-sportisti-godine