FOTO: Obilježen Dan državnosti uz učešÄ‡e predstavnika “Prvog marta” Vekše (Växjö) Švedska
28/11/2013 09:59 - Administrator
blusrcu.ba-FOTO: Obilježen Dan državnosti uz učešÄ‡e predstavnika “Prvog marta” Växjö/Vekše, ŠvedskaJučer je u švedskom gradu Vekše (Växjo) obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji udruženja Bosanskohercegovačkog udruženja “Ljiljan”, Bošnjačke islamske zajednice Växjö, Bosanskohercegovačke asocijacija mladih  “BLUSRCU”, Bosanskohercegovačkog udruženje logoraša Växjö, “Lillium Bosniacum” Växjö, fondacije “Zlatniljiljan.org i “Aldrigmer.org”.






FOTO ALBUM

U sklopu programa učestvovali su predstavnici Udruženja logoraša Bosne i Hercegovine, a zatim i predstavnici koalicije “Prvi mart”, Nedim Jahić i Almir Salihović. Zajedno sa predstavnicima udruženja “Sjećanje na žrtve genocida – Nikad više”, Emirom Vižlinom, te Stranke dijaspore BiH, Eminom Džaferović i Edin Osmančevićem, govorili su o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini, pitanjem suočavanja sa prošlošÄ‡u i genocidom, kao i ljudskim pravima i statusom, kako povratnika, tako i bh. graÄ‘ana u inostranstvu.

Edin Osmančević iz Stranke dijaspore BiH pozvao je na jedinstvo i racionalno sagledavanje problema, u svrhu rješavanja konkretnih pitanja koji utiču na živote povratnika, ali i potrebu većeg povezivanja bh. institucija sa bh. graÄ‘anima u inostranstvu.
Almir Salihović je opisao proces registracije u Srebrenici, put koalicije “Prvi mart” od njenog nastanka, 18.12.2012., do danas, uz stav da će “Prvi mart” nastaviti raditi na registraciji, bez obzira na to da li će se političke stranke koje okupljaju povratnike dogovoriti oko zajedničkog nastupa u RS-u.

Nedim Jahić je upoznao bh. graÄ‘ane sa problemima u pristupu obrazovanju, pitanjem puštanja na slobodu osuÄ‘enih ratnih zločinaca, podacima o opadanju učešÄ‡a povratnika u izbornom procesu, kao i kršenjima graÄ‘anskim i političkim slobodama kroz poništavanje prebivališta, te komplikovanja procesa registracije.

Prvomartovci su učestvovali i na neformalnom dijelu druženja, uručivši nagrade najboljim fudbalerima na turniru koji je organiziran povodom Dana državnosti. Održana je izložba, a gostima iz BiH, ali i brojnim zainteresiranim ŠveÄ‘anima, predstavljene su folklorne skupine i hor “Ljiljan”, ali i drugi kreativni muzičari i umjetnici koji su učinili cjelodnevni program zanimljivim.

Posebno hvala ide Džemilu Vajrači, koji je organizirao akciju prikupljanja humanitarne pomoći za povratničku djecu i Fudbalski klub “Guber” u Srebrenici, koju će predstavnici koalicije “Prvi mart” isporučiti do kraja decembra.

Aktivisti koalicije “Prvi mart” danas će održati tribinu u Geteborgu, te se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu 26. novembra.

Izvor vijesti: prvimart.ba

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1304&title=FOTO-Obilje%C3%85%C2%BEen-Dan-dr%C3%85%C2%BEavnosti-uz-u%C3%84%C2%8De%C5%A1%C3%84%E2%80%A1e-predstavnika-%E2%80%9CPrvog-marta%E2%80%9D-Vek%C5%A1e-V%C3%A4xj%C3%B6-%C5%A0vedska