Prilog iz Banja Luke: Ko je kriv što ''bolji'' entitet to više nije
24/09/2013 22:28 - Administrator
blusrcu.ba-Prilog iz Banja Luke: Ko je kriv što ''bolji'' entitet to više nijeOvih dana smo se naslušali toliko nebuloza koje je izrekao glavni u RS-u, da se čovjek naprosto zapita,da li živimo u Luksemburgu, Švicarskoj ili nekoj nedođiji, kad još ne zna-mo da smo dodirnuli vrh ledenog brijega ili čuli za recesiju, pa eto za svaki slučaj  predsj-ednik Milorad Dodik reče ovo i osta živ,'' da ove godine RS izlazi iz recesije''. A narodu ovdje baš lijepo, nije ni znao da je u recesiji, jer se vlast na vrijeme pobrinula i obezbije-dila toliko kontejnera da nedaj Bože narod pored tolike ljepote u ovom boljem entitetu ne bi crk'o od gladi.



 

I onda nekako stidljivo Dodik na sajmu poljoprivrede u Bijeljini još iz-javi kako je globalna kriza oštetila i velike ekonomije, pa je i nama napravila značajne pr-obleme, ali i pored toga mi imamo jasan put razvoja i spremni smo se suočiti sa izazovi-ma. Da bi bio što uvjerljiviji još reče:''To potvrđuju činjenice da je RS jedina u okruženju koja svojim javnim finasijama može da povećava plate i penzije, a to smo uspjeli, jer smo bili pravi domaćini''. On je posebno apostrofirao važnost povezivanja privrede RS-a i Sr-bije, ali mu nimalo nije godilo što 80% firmi iz Srbije ima zastupnike u Federaciji, iako više od 90% prometa ostvaruju na tržištu RS-a te dodao:''Bez obzira na slobodne poslov-ne odluke, to je debalans, nije fer i pomalo ne godi''.

 

U svojoj tiradi Dodik je naglasio kako karakter BiH ugrožava razvoj Srpske zbog nemo-gućnosti donošenja mjera, zato što na otvorenoj granici prolaze poljoprivredni i drugi pr-oizvodi koji ugrožavaju našu proizvodnju, gdje se izgubi nekoliko stotina miliona mara-ka. Međutim nije rekao da su to posljedice euforično dogovorenih specijalnih veza RS-a i Srbije, koje su sada isporučile račune samo RS-u, jer se preko Drine vrši najveći međuna-rodni šverc na Balkanu naročito stoke, kojeg su  privremeno zauatavili pripadnici SIPE.

 

Međutim ko će zaustaviti Dodika, možda će na to pitanje dati odgovor bivši glavni reviz-or Boško Čeko, koji je otkrio karte, kako se radilo i poslovalo u nekada ''boljem'' a sada potonulom entitetu. No ko se debelo okoristio u tom poslu, a ko je izgubio posao zato što se nije uklapao u njihove šeme još se ne zna, ali se zna ''da sam očito i ja u tim kombina-cijama, kaže Čeko, jer je Vlada i rukovodna struktura SNSD-a smatrala da sa mnom ima-ju problema, te su jedva dočekali da se Čeke riješe''. Zbog toga što je svoj posao radio vr-lo korektno i odgovorno, što je na osnovu izvještaja glavne revizije protiv pojedinih mini-stara, direktora i načelnika Tužilaštvo RS-a vodilo istragu, bio je izožen neviđenim pritis-cima od strane vladajućih struktura, ministara, medija, premijera i predsjednika RS-a. ''Na jednom skupu navodi Čeko, predsjednik vlade je istakao kako neće usvajati ni davati po-dršku mojim izvještajima u NSRS, te je upitao ministra finansija, da li je Glavni revizor primio platu. I kada je dobio potvrdan odgovor ovako je rekao''gdje ste vidjeli da neko kom redovno doznačavamo sredstva za platu, on o vama daje takvo mišljenje''. Osim toga bilo je istupa predsjednika vlade na račun Glavnog revizora, nepristojnim i uvrijedljivim riječima, da ih ni pas s maslom nebi progutao. Ili što je javno za govornicom iznijeo nal-aze revizije i zatražio odgovornost ministra finansija, pa ga ministar tužio i tražio da plati odštetu za nanesenu duševnu bol. A kolika je bol nanesena svim građanima naročito pen-zionerima, zahvaljujući ovdašnjim vladama, zbog toga što decenijama pljačkaju svoj na-rod, o tome će reći samo nekoliko primjera izvađenih iz Čekine sehare:''Konstatovali smo nepravilnosti u izgradnji autoputa dužine 5,73 kilomtra na relaciji Klašnice-Mahovljani čija je cijena po ugovoru 43 a na kraju je narasla na 129 miliona maraka, zbog čega je tra-žena moja smjena što sam to objelodanio''. Slična situacija bila je i u Kliničkom centru Banjaluka, pa je protiv menadžmenta podignuta optužnica, a sud istu odbacio. I tako red-om sve do današnjeg dana, optužnica je sve manje a u slučaju da koja i prođe, sud je obo-ri. Onda opet Jovo nanovo pa ko u entitetu srpske izdrži, preživi i nadživi sadašnje vlada-re, može sreću naći u Vukovoj izjavi, da su Srbi oduvijek bili sretniji, nego pametniji. A sreća i žene bar tako pjesma kaže su varljive.


Iz Banja Luke pripremio: Rešad Salihović
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1263&title=Prilog-iz-Banja-Luke-Ko-je-kriv-%C5%A1to-bolji-entitet-to-vi%C5%A1e-nije