FOTO: Letak za BiH dijasporu - ne popunjavajte Popisnicu (P-1 IN)
18/09/2013 10:40 - Administrator
blusrcu.ba-FOTO: Letak za BiH dijasporu - ne popunjavajte Popisnicu (P-1 IN)
ŠVEDSKA - Organizacija "Global B&H Network" je štampala i započela distribuciju nekoliko hiljada letaka sa informacijom u kojoj apeluje na građane BiH u dijaspori da ne popunjavaju Popisnicu P-1 IN preko interneta prije nego što provjere da li spadaju u definiciju dijaspore. Na letcima koji su postavljeni po mnogim tržnim centrima, bibliotekama, oglasnim prostorima u javnim ustanovama i drugim mjestima za oglašavanje širom Švedske i Danske, pozivaju se građani BiH da provjere da li su po članu 40. Zakona o popisu obuhvaćeni definicijon dijaspore.




Na letcima koji su postavljeni po mnogim tržnim centrima, bibliotekama, oglasnim prostorima u javnim ustanovama i drugim mjestima za oglašavanje širom Švedske i Danske, pozivaju se građani BiH da provjere da li su po članu 40. Zakona o popisu obuhvaćeni definicijon dijaspore.

Global B&H Network poziva sva udruženja i organizacije da vrše štampanje i distribuciju letaka u svim zemljama gdje žive naši građani! "Distribuirajte plakate po klubovima i organizacijama i lijepite ih na oglasnim tablama u mjestima gdje trenutno boravite."

 
Letak možete skinuti ovdje

Tekst iz letka:

"Ukoliko živite u inostranstvu i imate namjeru da se nekada vratite, te tokom godine dolazite redovno u BiH, obnovili ste ili planirate da obnovite, ili ste kupili imovinu sa namjerom da tu prije ili kasnije živite, onda ne spadate u "klasičnu definiciju" dijaspore. Odnosno, ukoliko ste  boravili u BiH tokom posljednjih 12 mjeseci izvjesni vremenski period, te imate namjeru da se nekada vratite u uobičajeno mjesto stanovanja, bez obzira gdje ste živjeli prije rata (npr. trenutno ste u inostranstvu zbog nedostatka radnih mjesta u BiH ili zbog različitih ekonomskih/socijalnih razloga) tada prilikom popisa trebajte navesti vrijeme odsustva iz BiH imajući na umu da kada ste posljednji put bili u BiH i navesti isključivo broj mjeseci od zadnjeg boravka, te koliko ćete biti van države do ponovnog dolaska. Na ovaj način vi ćete (zajedno sa imovinom domaćinstva) postati dio stalno nastanjenog stanovništva u BiH. U skladu sa Zakonom vi ste "lice koje je privremeno odsutno iz svog uobičajenog mjesta stanovanja kraće od godinu dana" i popis takvih građana može izvršiti nosilac domaćinstava koji se nalazi u BiH u vrijeme popisa."


Izvor vijesti: www.popis2013.net
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1261&title=FOTO-Letak-za-BiH-dijasporu---ne-popunjavajte-Popisnicu-P-1-IN