Zlatko Lagumdžija odgovara na prozivke: Zastava s ljiljanima je i moja zastava
16/09/2013 12:27 - Administrator
blusrcu.ba-Zlatko Lagumdžija odgovara na prozivke Zastava s ljiljanima je i moja zastavaPredsjednik SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u razgovoru za „Dnevni avaz“ jučer je izjavio kako nije zabrinut zahtjevom PDP-a da se pokrene postupak njegove smjene. PDP je, naime, sliku koju je Lagumdžija objavio na svom Twitter profilu, na kojoj je u Bratislavi s navijačima fudbalske reprezentacije BiH i zastavom s ljiljanima, iskoristio da od SNSD-a zatraži da ga smijeni.
Legalno znamenje
- To je i zastava RBiH koja je i tekako legalna i dio je naše tradicije i kulture, kao i zastava SRBiH. Pod zastavom RBiH bio sam potpredsjednik Vlade, član vrhovne komande... ranjen sam pod zastavom s ljiljanima. To je, dakle, moja zastava, na njoj sam vidio svoju krv i nema niko osnova da mi drži bilo kakva predavanja – kaže Lagumdžija.





Govoreći o zahtjevu SNSD-a da se smijeni državni ministar Mirko Šarović, Lagumdžija kaže da njegova stranka očekuje da se „taj zahtjev artikulira“.

- Da vidimo koji su razlozi za takvo nešto, šta slijedi nakon smjene, ako do nje uopće i dođe, ko čini koaliciju koja preuzima odgovornost. Mi i sa SNSD-om i sa SDS-om imamo dogovor o vojnoj i državnoj imovini, te o još nizu drugih pitanja i očekujem da oni ispune svoje obaveze. Dogovor koji imamo s ovim strankama na nivou šestorke nije švedski sto pa da uzimaju šta im odgovara, a odbijaju ono što im ne prija – kaže Lagumdžija.

Reforme i EU

Dodaje da, ako bi ga neko pitao šta mu je draže - EU ili i Bosić i Dodik - „obojicu bih ih dao za EU“.

- Dakle, naš odgovor zavisi od toga da li smo u stanju provesti dogovor o „Sejdić-Finci“ i vojnoj imovini, te druge reforme o kojima smo se već ranije saglasili. Ako će smjena Šarovića pomoći u tome, onda ćemo znati šta uraditi - kaže Lagumdžija.

Navodi i da ga je iznenadila najava predsjednika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehima Škaljića da je moguće da SBB i SDP raskinu partnerstvo.

- A onda je Tihić napravio vještu manipulaciju sa svojim medijskim pulenima pa se počelo špekulirati i o tome da SDP kani smijeniti ministra Fahrudina Radončića. Ali, to je tipična nebuloza iz kuhinje SDA mašinerije. No, odnos između mene i Radončića je takav da nam ne trebaju mediji ni posrednici da bismo znali jesmo li u koaliciji ili ne - zaključuje Lagumdžija.

RS ekonomski propada

U najnovijoj svađi SDS-a i SNSD-a Lagumdžija vidi potvrdu svojih stavova da nije tačno da je FBiH destabilizirajući faktor BiH, nego je to RS.

- Ekonomska situacija u cijeloj BiH nije dobra. No, ona je mnogo gora u RS nego u FBiH. Unutrašnji dug RS 50 posto je veći, a taj entitet ima duplo slabiju ekonomiju od Federacije. Zdravstveni fond RS šest puta više po pacijentu duguje nego FBiH. Kase su prazne, a stotine miliona od prodaje telekoma je otišlo. Mi telekom nismo prodali - kaže Lagumdžija.

Izvor vijesti: Dnevni avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1259&title=Zlatko-Lagumd%C5%BEija-odgovara-na-prozivke-Zastava-s-ljiljanima-je-i-moja-zastava