Prilog iz Banja Luke: Siva slika manjeg BeHa entiteta
18/08/2013 13:31 - Administrator
blusrcu.ba-Prilog iz Banja Luke-Siva slika manjeg BeHa entitetaBrojni protesti u RS-u učinili su svoje, čime su na vidjelo dana izašli svi prljavi poslovi koje je vlada vodila, pa će po svemu sudeći sudovi imati pune ruke posla da razriješe en-igmu ko se za radi navodnih interesa RS-a  krio iza te ljubavi koja je mnogima služila kao paravan za lično bogaćenje. Sveobuhvatnom  analizom šta je vlast radila za vrijeme prv-og i sadašnjeg Dodikovog mandata, došlo bi se do poražavajućih rezultata, ''da je bilo sve isto kao lani'', da je u prvom mandatu potpuno uništen bankarski sektor a sada je to sa Ba-lkan invest bankom samo nastavljeno, s tim što su u prvom mandatu ostali ogromni nep-laćeni porezi a u ovom su samo ponovljeni o čemu lider PDP-a Mladen Ivanić kaže.


''RS novcem poreskih obveznika i građana pokrila je privatni kriminal jedne grupe ljudi, pok-rila minuse, a sad se počeo razvijati proces uništavanja poreskog sistema koji je bio, a njime se Republika Srpska mogla ponositi. Iza tog procesa desio se proces urušavanja po-reskog sistema. Ovim zadnjim Zakonom ustvari je legalizovano neplaćanje poreza. Nakon mogućnosti da se neplaćeni porezi tobože pretvore u akcije, dionice pa da se onda one prodaju na tržištu, stvoren je jedan mehanizam u kome gospodin Dodik svojim prija-teljima može da oprašta desetine miliona maraka. Poruka nakon ovoga je, neplaćajte por-ez, budite dobri sa vlašću i vlast će vam oprostiti neplaćene poreze''. Nimalo i nikoga ne začuđuje što je SDS prije dva dana uputila Ustavnom sudu RS-a inicijativu za preispiti-vanje ustavnosti Zakona, i nadamo se da će Ustavni sud pokazati da je nepristrasna insti-

tucija i da će donijeti odluku u skladu sa Zakonom, jer je ovdje očigledno da se radi o di-skriminatorskom zakonu'' rekao je Bosić. Ovo je bilo potrebno učiniti da se stane u kraj Dodikovoj samovolji naveo je lider PDP-a Mladen Ivanić. Začudo što ni ministar finasija RS-a Zoran Tegeltija povodom pokretanja ove inicijative kod Ustavnog suda RS-a nije vidio ono što i laici znaju, da se vlast različito ponaša prema različitim privrednim subje-ktima, te je ocijenio da u ovom slučaju ne postoji bilo kakva diskriminirajuća odluka koju su svi poslanici podržali iako je kako navodi, nismo ni imali u nacrtu Zakona. Postavlja se onda pitanje kako su poslanici uopšte mogli glasati za nešto čega nema u nacrtu Zako-na. On je reagirao na istup lidera PDP-a, da Vlada niti smije niti može poslati poruku du-žnicima da plate porez ili da odu u stečaj, ali nije do kraja obrazložio da se u ovom sluča-ju ne radi o plaćanju poreza nego o Dodikovoj poruci dužnicima da ne plaćaju porez, kao što je građane pozivao da ne plaćaju TV pretplatu, pa su im njegove haračlije za 7 maraka duga iz kuće iznosile televizore. I kako bi Tegeltija na određen način ohrabrio poreske obveznike poručio je, da ''oni koji mogu izdržati nastaviće da rade i izmiruju obaveze, a oni koji ne mogu doživjeće sudbinu kao svuda u svijetu''. Smetnuo je ministar sa uma ako je od njega išta ostalo, da su svi radnici propalih preduzeća u svijetu zbrinuti i da u najgo-rem slučaju na birou za zapošljavanje primaju najmanje pola plate, dok je o položaju ''na-ših'' dojučerašnjih radnika najadekvatniju dijagnozu uspostavio Mladen Bosić predsjed-nik SDS-a. ''Jasno je ovo društvo postalo klijentalističko društvo neravnopravnih i to se vidi na svakom koraku i u odnosima aktuelne vlasti prema različitim privrednim subje-ktima, neki mogu dobiti posao posebnim nagodbama, bez ikakvih konkursa, dok drugi ne mogu dobiti ni posao ni kredite''. Eto to bi bile svakodnevne slike sve nezadovoljnijeg naroda u manjem BeHa entitetu.


Iz Banja Luke pripremio: Rešad Salihović
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=1237&title=Prilog-iz-Banja-Luke-Siva-slika-manjeg-BeHa-entiteta